GIŠKIN PRIJATELJ I SABORAC OTKRIO KAKO JE IZGLEDALO NJEGOVO TIJELO: Imao je rupe umjesto očiju, a kad sam mu vidio tijelo, ostao sam u šoku!

Region
GIŠKIN PRIJATELJ I SABORAC OTKRIO KAKO JE IZGLEDALO NJEGOVO TIJELO: Imao je rupe umjesto očiju, a kad sam mu vidio tijelo, ostao sam u šoku!
.

Kada su otkopali sanduk, Giška je bio isti onakav kakvog smo ga u septembru 1991. zatekli na krevetu pored kog je bila njegova majka Milena.

Imao je rupe umjesto očiju, ali kompletna fizionimija je sačuvana. Njegov oblik lica, čelo isto... Božje čudo! Giška će poslije ovoga za mene i ostale saborce biti Sveti Đorđe!

Ovim riječima za Kurir počinje ispovijest Milan Miško Janković, komandant Ravnogorskog odreda Srpske garde, prijatelj i saborac Đorđa Božovića. On je neposredno prije sahrane u Crnoj Gori vidio netaknuto Giškino tijelo.


Sav sam se naježio

- Slavica, Giškina sestra, u petak mi je odmah poslala poruku da je njegovo tijelo netaknuto. Odmah sam javio našim saborcima i oni su jednako bili iznenađeni. Uvjerio sam se u to u Crnoj Gori, na groblju Martinika, jer nisam mogao da prisustvujem ekshumaciji. Uslijedio je šok. Sav sam se bio naježio. Nisam mogao da zaspim poslije sahrane u subotu uveče. Bila je takva da je teško mogu opisati, ono je trebalo doživjeti i vidjeti. Takvo poštovanje... Najvažnije je da je ispunjena poslednja Giškina želja da počiva na tom groblju - priča Giškin prijatelj za Kurir.

Janković se sa sjetom prisjeća prijateljstva sa Đorđem Božovićem, sa kojim je dijelio dobro i zlo.
 
- Za mene je Đorđe bio čovjek u pravom smislu te riječi, jer boljeg i harizmatičnijeg od njega nisam sreo. Bio je pravedan, pošten, sušta dobrota... I kad je bio ljut, bio je pravičan. Njegovo netruležno tijelo mi je potvrda i opovrgavanje pojedinaca koji nisu bili na ratištu sa nama, a pričali su svašta, svakakve gluposti. Ovo će svako tumačiti različito, ali ko veruje, ovo je za njega božje čudo - rekao nam je Janković.

 

Zajedno se borili

On objašnjava da je kobnog 15. septembra 1991, kada je Giška poginuo, takođe bio na ratištu u Gospiću.

- U tom trenutku nismo bili na istom položaju. Za njegovu pogibiju sam čuo kasnije, pa u tom trenutku nisam vidio njegovo tijelo. Potom sam otputovao za Beograd i otišao u Giškinu kuću da izjavim saučešće. Ležao je u krevetu, na grudima mu je bio krst, a pored njega je plakala majka Milena. Takvog kakvog sam ga zapamtio, vidio sam ga i 26 godina kasnije, njegovo tijelo bilo je netaknuto, kao i taj krst - priča sagovornik, koji je ostao nepokretan kada ga je na ratištu pogodio dumdum metak.
 

Giškina omiljena pjesma
BRANO ZAPLAKAO DOK JE GUSLAR PJEVAO

Premeštaj Giškinog tijela u porodičnu grobnicu obavljen je u subotu u selu Kuči u Crnoj Gori, a sahrani su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz Srbije i Crne Gore, koje su došle da odaju počast ubijenom Božoviću.
 
- Brana Mićunović je ispao jedan i jedini prijatelj, koji je bio i ostao brat do kraja. Giškin kovčeg su nosili najmlađi gardista iz Milanovca i Marko Matić, sin Branislava Matića Belog. Poslije sahrane, organizovan je ručak u jednom restoranu na kome je guslar pjevao Giškinu pesmu. Svi su pjevali poslednju strofu, sa njima i Brana. Svima su nam suze krenule koliko je sve bilo dirljivo - kaže Milan Janković.

(Kurir.rs)

PROČITAJTE JOŠ:

FUDBALER PROGOVORIO O SVOM ROĐAKU: Znam zašto se Giškino tijelo nije raspalo!

- Božje je djelo što tijelo mog bliskog rođaka Đorđa Božovića Giške nije istrulilo ni posle 26 godina od smrti. Bio je vjernik i veliki pokajnik. Čovjek koji se duhovno uzdizao u teško vrijeme po Srbe - kazao je za "Telegraf" fudbaler Crvene zvezde Vujadin Savić (27).

- Čuo sam se u subotu s majkom Marinom i ocem Dušanom, koji su u Crnoj Gori prisustvovali Giškinom ispraćaju. Znam da je sahranjen na groblju u selu Kuči po njegovoj posljednjoj želji. Moja majka zna mnogo više o tome. Kada nekome ne istruli tijelo u zemlji, onda to jasno govori da se radi o nečemu što je s božje strane - kaže Savić.

Savić je za "Telegraf" ispričao i kako Božovića nije upoznao jer je bio mali kada je ovaj ubijen u Gospiću 1991. godine. 

- O Giški znam samo iz majčinih priča. Ponosan sam na njega. Bio je pravi moderni srpski vitez. Borac protiv droge i alkohola, jedan gospodin koji nikada nije nasrtao na slabije. Mnogo je cijenio čojstvo i junaštvo - prisetio se Vujadin i dodao:

- Ljudi u Srbiji ne znaju dovoljno o njemu. Kako moja majka voli da kaže, Giška je bio pravdoljubiv, hrabar i pravi muškarac. Bio je svestan nekih svojih grijeha iz prošlosti, svega što ne valja i trudio se da živi kao pokajnik, o čemu je na njegovoj sahrani 1991. govorio vladika Atanasije Jevtić.

- Zbog svojih tradicionalnih srpskih stavova bio je pod prismotrom tadašnjih vlasti. Znao je kakvo se zlo sprema našem narodu, pa je zato i osnovao Srpsku gardu. Nažalost, poginuo je u Gospiću, kazao je on.

ČUDO NA GROBLJU U BEOGRADU: Iskopali su Giškin grob, a kada su otvorili sanduk uslijedio je ŠOK!

Na Centralnom groblju u Beogradu u petak su ekshumirani posmrtni ostaci Đorđa Božovića Giške, kog su devedesetih godina zvali "vitez sa asfalta". On će u subotu biti položen u porodičnu grobnicu u Kučima u Crnoj Gori, gdje će počivati pored svojih roditelja. Međutim, kada je kovčeg otvoren, svi koji su videli tijelo, ostali su zatečeni.

- Prvi su ga vidjeli radnici koji su izvadili kovčeg. Onda su me pozvali da vidim. Šokirala sam se! Moj Đorđe poslije 26 godina nije istrulio. Odmah su mi na pamet pale riječi monahinje koja je uz oca Tadeja bila do smrti. Ona je prije nekoliko dana pozvala moju kćerku i rekla joj: "Nemojte, djeco, da se iznenadite kada vidite tijelo" - priča Slavica Božović, Giškina sestra.

Ona je zatim opisala kako je izgledalo tijelo njenog brata.

- Izgledalo je kao mumija. Koža je bila sasušena, donekle potamnjela, ali nigde nije bilo truleži. Vidjela sam mu ruke i tetive na njima. Kada su ga radnici prebacivali u metalni sanduk, ništa se nije pomjerilo. I sada mi odjekuju u glavi riječi moga brata: "Biću jači mrtav nego živ". Ovo je samo potvrda da je sve što je govorio istina. Bog ga je blagoslovio, ja to znam - rekla je Slavica za beogradske medije.

Na Centralnom groblju juče je bila i Tanja Matić, supruga pokojnog Branislava Matića Belog, Giškinog najboljeg druga.

- Svi smo se šokirali kada je otvoren kovčeg. Njegovo tijelo je bilo celo, jedino je odjelo na nekim mjestima propalo - rekla je Tanja Matić.

Nakon što je tijelo prebačeno u metalni kovčeg, porodica i Giškini saborci su krenuli put Crne Gore, gdje će Božović biti sahranjen u porodičnoj grobnici na groblju u selu u Kuči. Otac Amfilohije će držati parastos.

Postojeći spomenik na Centralnom groblju u Beogradu ostaće gdje jeste, za uspomenu.

Patolog Zoran Stanković objašnjava da su se ovakvi slučajevi već dešavali.

- To znači da je u grobnici bilo strujanja vazduha i da je došlo do isušivanja posmrtnih ostataka, takozvane mumifikacije, pri čemu su mekotkivne strukture očuvane sasušene, skvrčene. Tijelo izgleda kao pergament hartije i na njemu mogu da se registruju povrede odranije - rekao je Stanković.

Ubijen je na ratištu u Gospiću 15.9.1991, samo dan pred rođendan.

(Telegraf.rs)

Ne propustite