Dodik: Domet opozicije je da zauzme jedan sto u parlamentu RS-a

Bosna i Hercegovina
Dodik: Domet opozicije je da zauzme jedan sto u parlamentu RS-a
.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je večeras da parlament RS-a normalno radi i pored onih koji misle da im je domet da zauzmu jedan sto u skupštinskoj sali.

Tvrdi da nije vijest opoziciono ponašanje u parlamentu koji, kako kaže, normalno radi.

-To što je zasjedanje u maloj sali je isključivo iz pristojnosti. Neki, koji su možda mislili da će se primjeniti mjere represije, fizičkog iznošenja iz sale..., nisu to doživjeli. Kao pristojni ljudi prešli smo u malu salu - ustvrdio je Dodik.

Istakao je da su svi poslanici ravnopravni i ne slaže se sa stavovima da je sjednica prekinuta ili blokirana.

-Ona je u nekom trenutku prekinuta ali je nastavljen rad u punom kapacitetu i to se vidi. Politički je izbor onih koji su odlučili da zauzmu skupštinski sto i onemoguće druge da rade. Da li će to kapitalizovati, ja ne znam. Ali institucije neće prestati da donose propise kako je to predviđeno i to mi pokazujemo – naveo je entitetski predsjednik.

Dodik je u izjavi novinarima rekao da je večeras došao u parlament, jer je on predlagač zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu te ukazao na važnost usvajanja ovog zakona za liječenje djece.

Opozicija je večeras korištenjem zviždaljki onemogućila rad u velikoj sali parlamenta, a poslanici vladajuće većine su nastavili rad u maloj sali Narodne skupštine RS-a, bez njihovog prisustva.

 

 

PROČITAJTE JOŠ:

U NSRS bez opozicije i 'Domovine' završena rasprava o vojnoj neustranosti RS-a

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a večeras su, bez prisustva opozicije i Koalicije “Domovina” završili raspravu o Prijedlogu rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Povlačenje ove tačke tražili su poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a, predlažući svoj dokument rezolucije o strateškim ciljevima RS-a do 2023., ali taj zahtjev nije prihvaćen.

Iz Koalicije “Domovina” su također tražili da se Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a skine s dnevnog reda, jer entitetski parlament nije nadležan za pitanja odbrane, već država BiH, te da se ovim ruši njen suverenitet.

Na zasjedanju u maloj sali, u kojoj su nastavili rad, nakon što je opozicija koristeći zviždaljke onemogućila zasjedanje u velikoj sali, razmatraju tačke dnevnog reda bez puno rasprave.

Za to vrijeme dio poslanika opozicije i dalje je u velikoj sali parlamenta, gdje će, kako su naveli, ostati sve dok sjednica traje.

Tvrde da nisu otišli u malu salu, jer bi vjerovatno, ponovo postojala mogućnost da ih osiguranje onemogući da uđu na zasjedanje.

Mediji ne prisustvuju skupštinskom zasjedanju u maloj sali, a nema ni televizijskog prenosa.

Zasad još nije potvrđeno do kada će zasjedanje u maloj sati trajati.

 

Poslanici vladajućih stranaka nastavili zasjedanje, opozicija ne prisustvuje

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a nastavili su večeras zasjedanje u drugoj, maloj sali, nakon što je opozicija zviždaljkama onemogućila rad u velikoj sali.

Opozicionari ne prisustvuju zasjedanju, nakon što im je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izrekao mjeru udaljenja sa skupštinskog zasjedanja, na šta su se oni oglušili.

Nakon toga su poslanici vladajuće većine ponovo otišli u malu salu, gdje vode raspravu po tačkama usvojenog dnevnog reda, bez prisustva opozicije i parlametaraca iz Koalicije "Domovina".

U zgradi Narodne skupštine RS-a večeras su došli i predsjednik i premijerka RS-a, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, koji se trenutno nalaze u skupštinskog restoranu.

 

Dodik došao u zgradu Narodne skupštine RS-a, sjednica još nije nastavljena

Predsjednik RS-a Milorad Dodik došao je večeras u Narodnu skupštinu, čije zasjedanje su blokirali poslanici opozicije, tvredeći da se ponovo krši skupštinski poslovnik i zakoni.

Dodikov dolazak uslijedio je u vrijeme dok poslanici vladajuće većine odlučuju kako dalje nastaviti rad parlamenta, budući da je opozicionarima izrečena mjera udaljenja iz sale, na koju su se oni oglušili.

Ubrzo je u Narodnu skupštinu pristigla i premijerka Željka Cvijanović.

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović je dao pauzu dok se, kako je naveo, ne omogući nesmetan rad parlamenta.

Pretpostavlja se da će zasjedanje biti nastvaljeno u drugoj, maloj sali, u koju na prošloj sjednici nisu mogli ući poslanici opozicije.

Oni su večeras koristeći zviždaljke onemogući skupštinsko zasjedanje.

 

 

Ne propustite