Želite smršati? Otkrivamo vam par trikova kako da skinete suvišne kilograme samo uz pomoć HODANJA!

Zdrav život
Želite smršati? Otkrivamo vam par trikova kako da skinete suvišne kilograme samo uz pomoć HODANJA!
.

Niko od nas ne iskorištava sve prednosti koje hodanje posjeduje. Naime, hodanje je čak i dovoljna sportska aktivnost potrebna da smršate i ojačate svoje tijelo, naravno uz pravilnu ishranu. Lična trenerica Hannah Davis , Tennessee, kaže da je hodanje najbolji način da ljudi, koji nemaju mnogo vremena, izgube neželjene kilogame, a uz to i da se riješe stresa. Sve to je moguće uz ovih 7 zakona:

1. Napravite 15.000 koraka dnevno

Trenerica Davis preporučuje da ciljate na 15.000 koraka dnevno i da toliko koraka napravite svaki dan. Možda vam se ta brojka čini velika, ali u tu brojku se računa svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta.  Ne brinite se zbog toga ako tek polagano povećavate broj koraka. Samo krenite, savjetuje Davis.

2. Pješačite triput dnevno po 20 minuta

Izdvojite svaki dan triput po 20 minuta i prošetajte, to će vam pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršavite. Istraživanje Sveučilišta George Washington ustanovilo je da su ljudi koji su hodali 15 minuta poslije svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može smanjiti želju za još hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana. To znači da vas hodanje poslije ručka može spasiti od uobičajene popodnevne letargije poslije jela i želje za slatkim.

stock-footage-young-couple-walking-their-dog-down-a-walking-trail-on-a-warm-autumn-day-low-camera-angle

3) Hodajte uzbrdo tri puta sedmično

Hodanje uzbrdo, pod ovim se misli i na hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, što ubrzava metabolizam. Na taj način sagorjet ćete više kalorija čak i kada sjedite za radnim stolom. Počnite tako da triput sedmično rutini hodanja dodate intervale hodanja uzbrdo pa postepeno povećavajte.

4) Pravite intervale brzog hodanja

Hodajte tako da pravite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca i sagorjeti više kalorija. Nakon što uključite jednominutne intervala u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite povećavati ritam i trajanje intervala. 

5) Svakom pješačenju dodajte vježbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumijeva samo suho hodanje. Radite pauze u kojima ćete uraditi 15 do 20 čučnjeva, sklekove uz klupu ili par dubokih raskoraka. Sve te vježbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i u tome da vam hodanje ne postane dosadno, ističe Davis.

bcea84-c48591e52c6544bbbef9f71ba67e2103

6) Ograničite dnevni unos kalorija na 1600

Koliko hranjivih tvari tijekom dana morate unijeti, ovisi o mnogo faktora, ali većina žena koje mršave hodanjem drži se prehrane od 1200 do 1600 kalorija dnevno bogate bjelančevinama.  Ako želite smršavjeti pomoću hodanja niskog intenziteta, morat ćete strogo paziti na prehranu da biste izgubili kilograme. Iako povećavate tjelesnu aktivnost, morat ćete smanjiti unos kalorija, napominje Davis. 

7) Izaberite duži put

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti (parkiranje dalje od posla ili kuće, korištenje stepenica umjesto lifta i slično) olakšat ćete si dosezanje brojke od 15.000 koraka dnevno i mršavljenje.  Tijekom vremena sitni "naleti" kretanja tu i tamo, zaista čine razliku, zaključuje osobna trenerica Hannah Davis.

Ne propustite