DJEČAK IMA 12 GODINA I ENORMNU VISINU: Ukoliko ne ode na operaciju neće prestati rasti, a ISHOD JE UŽASAN!

Čudne priče
DJEČAK IMA 12 GODINA I ENORMNU VISINU: Ukoliko ne ode na operaciju neće prestati rasti, a ISHOD JE UŽASAN!
.

Dječak po imenu Gabrijel Gomez iz Brazila ima samo 12 godina, a visok je čak 226 centimetara. On pati od gigantizma koji je prouzrokovao tumor na hipofizi zbog čega je opet morao hitno na operaciju kako bi spriječio svoj dalji rast i propadanje unutrašnjih organa.

Kad je imao deset godina Gabrijel je prvi put otišao na operaciju, međutim, ljekari tada nisu mogli da uklone ceo tumor. I dok tumor raste njegov život visi o koncu.


Ovaj put Gabrijel ide na mnogo rizičniju operaciju i može da završi u komi i doživi moždani udar. Gigantizam je veoma ozbiljan poremećaj koji podrazumijeva da ljudsko tijelo proizvodi previše hormona rasta zbog tumora na hipofizi.

- Smeta mi što sam toliko visok, želim da budem normalan. Bole me noge, a nekad i leđa i to je nepodnošljivo. Ne idem u školu zbog toga i nadam se da ću poslije operacije moći da se posvetim školovanju - priča Gabrijel.


Ukoliko nova operacija ne uspije, ništa više neće moći da spriječi da Gabrijel i dalje raste i da mu organi polako propadaju.

Stručnjak za hormonske poremećaje, Flavio Kadegani kaže da ukoliko se Gabrijel ne operiše umrijet eće za nekih petnaest godina.

Nakon analiza koje se obavljaju prije samog zahvata otkriveno je da je tumor u Gabrijelovoj glavi još narastao i da se nalazi veoma blizu karotide, što operaciju čini još rizičnijom. Potencijalni neželjeni efekti operaciju mogu da budu: krvarenje u mozgu, moždani udar i koma, koji su fatalni po život čovjeka, ali ukoliko se dvanaestogodišnjak ne podvrgne zahvatu njegova smrt bi bila izvjesna, piše Dejli Mejl.

Osam sati pakla i čudesni oporavak

Gabrijel je otišao na operaciju, a njegova majka Rikardina je osam sati čekala ispred sale moleći se za život svog sina. Tim lekara je na kraju uspio da ukloni cijeli tumor, međutim, kad je trebalo da probude Gabrijela bilo je poteškoća. Nije potpuno mogao da povrati svijest i desna strana mu je bila oduzeta.


Doktori su ga odmah poslali na snimanja kako bi utvrdili da li ima krvni ugrušak koji inače uzrokuje paralisanost.

Sljedećih nekoliko sati je bilo kritično, ali je onda došlo do potpunog preokreta nakon terapije koju su mu prepisali i Gabrijel se probudio i mogao je da pomjera obe strane tijela.

Dalji oporavak će podrazumevati intenzivne fizikalne terapije, a lekari ističu da nema straha od srčanih problema i stvaranja krvnih uguršaka u mozgu.

Da li će Gabrijel prestati da raste?

- Cilj operacije je bio da smanjimo nivo hormona i dalji rast i dobra vijest je da smo uspjeli u tome i otklanjanje tumora je bilo veoma uspješno - rekao je doktor Sanders.


Mjesec dana nakon operacije Gabrijel je napustio bolnicu i sada može da nastavi život bez straha.

- Bilo je vema stresno i turbulentno, ali došlo je zatišje posijle oluje i naša misija je postignuta - rekla je dječakova majka.

 

Ne propustite