UKLETO JADRANSKO OSTRVO: Na njemu su se dešavale misteriozne smrti, a juče se dogodila još jedna tragedija

Šokantno!
UKLETO JADRANSKO OSTRVO: Na njemu su se dešavale misteriozne smrti, a juče se dogodila još jedna tragedija
.

Jedna osoba se utopila jučer nešto prije 15 sati na Lokrumu, javlja dubrovački.hr. 

Prme nezvaničnim informacijma radi se o muškoj osobi, a tijelo su pronašli vatrogasci.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske potvrđuju kako su primili dojavu o utopljeniku. Tačne informacije imaće nakon uviđaja, a na Lokrum je upućen i policijski brodić.

Ovaj slučaj je postao posebno zanimljiv i zbog lokacije na kojoj se sve desilo. Za ovo ostrvo se vezuje prokletstvo, koje spada među najveće misterije na svijetu.

Cijela ova nevjerovatna priča počinje 1023. godine kada je u velikom požaru na dan svetog Benedikta izgorela većina drvenih kuća u Dubrovniku.

Sve je teklo svojim tokom dok su Dubrovčani dobro živjeli i imali zlata. A onda su nastupila teška vremena. Pristigao je i Napoleon, i tražio kredit za svoju vojsku. Dubrovčani u strahu od rata odobravaju zajam, ali Francuzi nisu imali namjeru da ga vrate.

Po onome - dabogda imao pa nemao. Odlučuju da prodaju Lokrum. Uslov je da se benediktancima oduzme sve što imaju. I tada počinje.

Benediktanci su morali da se oproste od svog vjekovnog staništa.

Nakon 800 godina napuštaju ostrvo da se više nikada ne vrate. 

Posljednja vlasnica Lokruma bila je habsburška knjeginja Vindiš Grac, koja je 1919. godine prodala ostrvo vladi Jugoslavije za 11 miliona dinara.

Na Lokrumu je 1930-ih godina nestala jedna cijela porodica, prenosi Jutarnji.hr.

 

Ne propustite