Narod juri u srpski manastir - po SAPUN! Evo zašto njime kupaju novorođenčad

Zanimljivosti
Narod juri u srpski manastir - po SAPUN! Evo zašto njime kupaju novorođenčad
.

Iako skrajnut, na oko kilometar od sela Bošnjane i glavnog puta Kruševac-Varvarin, Manastir Svetog Luke u Bošnjanu, u toku nedjelje posjeti više od 500 vernika, a o važnim praznicima i na hiljade poklonika!

U manastiru koji nije "turistički" eksploatisan, ne dolazi se samo po duhovni smiraj kod čuvenog igumana mr arhimandrita Alekseja (Bogićevića), koji je po dolasku sa Svete gore 2002. godine preporodio skromno zdanje i monaški život.

 

Narod masovno dolazi da uzme mirisni sapun, koji je, svjedoče redovni korisnici, melem za svaku ranu. Sa proizvodnjom sapuna, monasi su krenuli prije blizu tri godine, zahvaljujući Kruševljaninu Bojanu Stojkoviću, koji je izučavao hemiju u pokušaju da pomogne svojoj kćerki, alergičnoj na klasične deterdžente.

- Jedno vrijeme nam je Bojan donosio sapune koje je sam pravio, da bi poslije izvjesnog vremena krenuli da ih zajedno pravimo u našoj kuhinji, a potom i u radionici - prisjeća se, protosinđel Luka Milošević: - Oslonili smo se na znanja profesora Zorana Vujčića sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, gdje sam i lično odlazio na konsultacije. Držali smo se recepta i sam profesor odao je priznanje našem proizvodu i savjetovao nan da ga ne mjenjamo.


Monasi mjesečno izliju 300-400 sapuna. Oni ih spravljaju kombinujući životinjske masti i kokos, palmino i ricinusovo ulje. To čine tzv. hladnim postupkom, uz pomoć štapnog miksera, kako bi ubrzali proces saponifikacije. Kada se sapun izlije u kalupe, a ovde ih imaju dva tipa (u obliku pravougaonika sa utisnutim manastirskim pečatom i u obliku ruže), strpljivo se čeka da protekne 40 dana. Eventualni višak sode se kalcifikuje i kada se pretvori u kalcijum karbonat-štete nema.

- Najzahtjevniji dio posla je priprema materijala, odnosno pranje svinjske masti, goveđeg loja, i to destilovanom vodom u više navrata - predočava monah Luka: - Za kilogram masnoće treba vam pet litara vode i to dugo traje. Da bi ubrzali postupak, napravili smo mali generator pare, sa parnim kotlom i prohromskom posudom sa grijačem, koji će uskoro biti u funkciji.

Sapunima se dodaju samo ispitani mirisi limuna, jasmina i ruže. Boje nema, a nema ni aditiva. Zato se manastirskim sapunom kupa i novorođenčad i mala djeca. Zabrinuti roditelji kupuju sapune iz manastira, jer oni ne iritiraju kožu. Sapuni po pravilu "putuju" do brojne dijaspore, koja veoma poštuje manastir kod Bošnjana.

Ljekoviti izvori

Tri ljekovita izvora iz 14. vijeka jedini su preživjeli vrijeme i osvajače. Monasi i vjernici ih redovno koriste. Voda liječi oči i glavobolju. U minuti iz izvora isteče oko sedma litara.

Prave i med

Bratstvo se pored proizvodnje sapuna bavi i pčelarstvom. Ove godine su se i iskusni pčelari žalili na skromne prinose, ali su zato ovdašnji monasi uspjeli da od 30 košnica dobiju 100 kilograma meda! Otkrivaju da koriste invertovani šećer koji prave sami koristeći enzim profesora Zorana Vujčića.

 

Ne propustite