SVAĐA KOJA JE POTRESLA JUGOSLAVIJU: Zbog jedne scene poznati glumci nisu govorili tri decenije

Kiosk
SVAĐA KOJA JE POTRESLA JUGOSLAVIJU: Zbog jedne scene poznati glumci nisu govorili tri decenije
.

Na filmskom platnu ovi glumci igraju zaljubljene parove, ali često se iza kamere događa nešto drugo.

U nastavku pogledajte najpoznatije svađe poznatih koji su radili zajedno i dobro sarađivali na filmu, a u pravom životu okretali leđa partneru sa seta.

Seka Sablić i Bora Todorović


 1303375-untitled1-ff

Seka Sablić navodno skoro 30 godina nije govorila sa svojim kolegom Borom Todorovićem jer je on prešao granicu preofesionalizma na snimanju filma "Maratonci trče počasni krug". Kako bi scena seksa Kristine i Đenke bila vjerodostojnija, Todorović se, kako kruži priča u glumačkim krugovima,"malo zanio" pa pretjerao. To je naljutilo Seku i dugo nisu razgovarali.
 
Pavle Vujisić i Miodrag Petrović Čkalja

1303373-untitled2-ff

Čkalja je bio perfekcionista. Želio je do najsitnijeg detalja da osmisli svaki kadar, svaku repliku. Vujisić je pak glumio onako kako je mislio da treba da glumi. Ta razlika ih je često i koštala na setu. Iako su mnogima na televiziji djelovali složno, bili su daleko od toga.
 
"Čkalja je stopostotni glumac i do krajnjih granica je išao u svojoj glumi. Pavle uopšte nije bio glumac. Znao je reći: "Ja se samo ponašam." I istina je - cijelog se života ponašao", rekla je Mirjana Vujisić, Pavlova supruga novinaru Aleksandru Đuričiću u knjizi “Posle fajronta”.
 

(Novi.ba/Blic.rs)

PROČITAJTE JOŠ:

ŠTA ĆE BITI S KUĆOM MARATONACA?! Ovako danas izgleda dom Topalovića, samo što se ne sruši!

Maratonci trče počasni krug je srpski film snimljen 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenario je napisao Dušan Kovačević na osnovu svoje pozorišne predstave koja je nastala desetak godina ranije.

Ovaj film je dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i smatra se jednim od najboljih ostvarenja srpske i jugoslovenske kinematografije.
 
Kuću Topalovića, u kojoj je prije 35 godina snimljen film „Maratonci trče počasni krug“ ekipa Kurira je obišla s Melitom Bihali (79), koja je tumačila ulogu služavke Olje.

594a2ade-7a4c-4c35-909f-61ab0a0a0a67-1217337-melita-bihali-foto-nebojsa-mandic-13-ff-previeworg

Kuća je oronula i zapuštena, pa novinari nisu uspjeli da uđu, ali je glumica sa sjetom otkrila najveće tajne kultnog ostvarenja.
 
"Ova kuća je korištena samo za snimanje fasade i dvorišta, inače smo cijelik film snimili u Pančevu, u jednoj groznoj podrumčini s mnogo mrtvačkih sanduka. Nismo vidjeli bijelog dana, ali svejedno je bilo veoma zabavno"
,  priča Melita.

"Snimalo se u Pančevu, u podrumu, u groznoj oronuloj kući. Ta kuća imala predivno dvorište i nama je bilo najslađe da u pauzama sjedimo u dvorištu", ispričala je Melita. 

(Kurir.rs)

Nevjerovatne činjenice o filmu 'Maratonci trče počasni krug': Evo koje scene su trebale biti izbačene!

Maratonci trče počasni krug je srpski film snimljen 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenario je napisao Dušan Kovačević na osnovu svoje pozorišne predstave koja je nastala desetak godina ranije.

Ovaj film je dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i smatra se jednim od najboljih ostvarenja srpske i jugoslovenske kinematografije.

1. Malo je poznato da su Maratonci zapravo bili kritika tadašnjeg autoritarnog sistema. Autora je tadašnja vlast podsjećala na pogrebno preduzeće, a svi su na vlasti bili doživotno i nije bilo naznake kad će otići.

Nakon smrti Pantelije (koji navodno predstavlja Tita), osnivača pogrebnog preduzeća Dugo konačište, nasljednici kreću u borbu oko podjele imovine. Kovačević na kraju filma na simboličan način predviđa raspad Jugoslavije, što će se godinama kasnije obistiniti.

2. Iako u to vrijeme zvanično nije bilo cenzure, postojala su određena tijela koja su odlučivala šta smije pred publiku, a šta ne smije. Tako su razne komisije nekoliko puta odlagale početak snimanja filma Maratonci trče počasni krug, a na prvu verziju scenarija stavljena je zabrana.

Ipak, scene koje su po mišljenju cenzora bile problematične su izbačene, ali to nije promijenilo suštinu filma.

3. Iz filma je izbačena još jedna scena koja bi gledaocima dala pravu sliku o ulozi služavke Olje (koju glumi Melita Bihali) u porodici Topalović. Naime, ona Topalovićima nije služila samo za održavanje domaćinstva nego bukvalno za sve, pa čak i za seks.

U pomenutoj sceni Laki (Bata Stojković) ulazi u sobu i zatiče svog dedu Aksentija (Mija Aleksić) u krevetu sa služavkom Oljom i povikne: Šta to radiš, večeras je moj red! Ova scena je obrisana zbog nesuglasica Melite Bihali i snimatelja Bože Nikolića.

4. Prema originalnom scenariju za predstavu Maratonci trče počasni krug, starost članova porodice Topalović je sljedeća: Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24.

5. U filmu Maratonci trče počasni krug mogu se vidjeti scene tri različita snimka iz tridesetih godina, od čega je na samom početku filma prikazan arhivski snimak atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934. godine u Marselju. Kasnije su prikazane scene iz češkog filma Ekstaza iz 1933. sa glumicom Hedi Lamar kad Đenka objašnjava Kristini i Mirku da se proslavila tako što se skinula gola (iako se radnja Maratonaca dešava 1935, a Hedi odlazi u Ameriku i dostiže slavu tek posle 1937. godine).

Gledaocima najpoznatiji snimak prikazan je u Đenkinom bioskopu i prikazuje pjevača Milana Timotića kako pjeva čuvenu pjesmu Svi vi što maštate o sreći. Ova scena uzeta je iz kratkometražnog filma Priča jednog grada iz 1941. godine, režisera Maksa Kalmića u kom je prikazano kako protiče jedan dan u Beogradu.

 6. Kuća porodice Topalović nalazi se na Kosančićevom vjencu, na uglu Zadarske i Srebreničke ulice i danas je u očajnom stanju. U prizemlju kuće od 1945. godine živi porodica Jerinić koja ima status zaštićenih stanara. Prvobitni vlasnik kuće preminuo je 1998. godine i kako nije imao potomke, rodbina i nasljednici prodali su kuću sadašnjoj vlasnici.

Njena namjera je da kuću sruši i na tom mjestu izgradi drugu, ali ne može ništa da uradi dok traje sudski spor sa Jerinićima. Još jedan od razloga što se kuća nalazi u lošem stanju je taj što vlasnica stanarima ne dozvoljava popravku njene imovine, pa su tako zidovi puni vlage zbog kiše koja ulazi kroz izlomljene prozore na spratu.

7. Inspiracija za lik Đenke (Bora Todorović) najverovatnije je bio predratni snimatelj Kosta Novaković koji je ujedno bio stručnjak za erotski film. Njegov studio se nalazio u Kursulinoj ulici i najčešće su ga posjećivale djevojke iz bogatih porodica koje bi željele da postanu popularne, a on ih je fotografisao gole.

Njegovo najpoznatije ostvarenje je Grešnica bez greha iz 1930. godine koje, iako obiluje slobodnijim scenama, nije klasifikovano kao erotski film.

 8. Pored mjuzikla i brojnih predstava, Maratonci su se našli i u formi stripa. Godine 2013. domaći majstori stripa Dragan Lazarević Lazare i Božidar Milojković Bam odlučili su da jedan od najboljih domaćih filmova stripuju u 128 tabli.

9. U sceni gde Laki krematorijume opisuje kao budućnost, Đenka potvrđuje njegovu izjavu, komentarišući da ih je viđao na svom prethodnom putovanju u Njemačku. Ovo je bila očigledna aluzija na prve nacističke logore i spaljivanje ljudi, kao i viševjekovna srpska želja da idu u korak s Njemcima.

10. Čovjek koji iz bunara vadi mrtvo prase isti je glumac koji je u filmu Ko to tamo peva vikao: Buši ha ha ha! Reč je o glumcu amateru Stanojlu Milinkoviću iz sela Grabovac kod Svilajnca. Stanojlo je radio kao limar, a prvi put je zapažen na audiciji za film Najlepša soba 1978. Pojavio se kao sporedan glumac u četiri filma Slobodana Šijana.

 11. Pored kuće na Kosančićevom vencu, film je sniman na različitim lokacijama u Beogradu, ali i u Pančevu. Kuća Bilija Pitona nalazi se na Topčideru, a scena gdje je Laki pregazio gospodina Rajkovića snimana je u Pionirskoj ulici na Košutnjaku.

U Pančevu je snimana čuvena scena obračuna između Topalovića i Bilija Pitona, kao i scena gde Đenka viče da ponovo radi bioskop, koja je snimana na Gimnazijskom trgu u ovom gradu.

 
(kafenisanje.rs)

Đenka je stvarno postojao: Priča o legendarnom liku iz “Maratonaca”

 

Malo je poznato da je Đenka stvarno postojao. Priča o predratnom snimatelju Kosti Novakoviću koji je bio stručnjak za erotske filmove je više nego slična priči o liku iz filma. 

Naime, Kosta je u periodu između dva rata studirao u Kursulinoj ulici, a njegov životni prostor je bio specifičan po tome štu su zidovi u prostoriji bili različiti. Njega su najčešće posjećivale mlade žene iz bogatijih porodica koje su željele da postanu popularne, a on ih je fotografisao gole. 

Kosta je pravio fotografije u slobodnijim pozama, a četiri obojena zida je koristio kako bi što ekonomičnije snimao obzirom da je imao jednu, ali okretnu kameru. Na ovaj način uspijevao je da dobije četiri različite scene. 

U njegovom studiju snimljene su i scene za film “Kralj Čarlstona i vesele beogradske devojke”, kao i erotski film “Devojka koja čita”. Šareni zidovi se vide u svakom od ovih filmova. 

Studio je srušen u periodu Drugog svjetskog rata. 

Novakovićevo najpoznatije ostvarenje je “Grešnica bez greha” iz 1930. godine, koji ima dosta slobodnijih scena iako nije klasifikovan kao erotski film.

Kao u filmu 'Maratonci trče počasni krug': Starica ustala iz mrtvih, pogrebnik pao u nesvijest 

Bio je to još jedan uobičajeni dan za pogrebnika iz Gelsenkirchena u Njemačkoj. Međutim, onda je začuo škripu poklopca mrtvačkog kovčega. Usta su mu se osušila u sekundi, a već nekoliko trenutaka kasnije ležao je na tlu, bez svijesti.

Naime, iz kovčega je provirila glava 92-godišnje starice koja ga je pogledala i upitala: 'Gdje sam?!'.

Odgovor nije dobila, ali uskoro je i njoj bilo jasno da se doslovno digla iz mrtvih. Samo nekoliko sati ranije u staračkom su je domu proglasili mrtvom. Kada je njen njegovatelj primijetio da ne diše, pozvao je ljekara. On je utvrdio da starica nema puls i da je - očigledno - preminula. I tako je, po kratkom postupku, završila u mrtvačkom kovčegu.

Kada je došao svijesti, pogrebnik je još jednom zavirio u lijes. Tamo je zaista ležala živa starica otvorenih očiju. Nazvao je hitnu i ona je prebačena u bolnicu, a njena rodbina obaviještena da je ona još živa.

Reagovala je i lokalna policija, a pod istragom su njegovatelj i ljekar koji su dijagnosticirali smrt starice.

Situacija koja neodovoljivo podsjeća na scenu iz kultnog jugoslovenskog filma "Maratonci trče počasni krug".

 

Ne propustite