BRUTALNO UBIJANJE: Pse ubijaju kiselinom, „domestosom“, lopatama, pištoljima za stoku, a novac za brigu o njima završava u privatnim džepovima.

Bosna i Hercegovina
BRUTALNO UBIJANJE: Pse ubijaju kiselinom, „domestosom“, lopatama, pištoljima za stoku, a novac za brigu o njima završava u privatnim džepovima.
.

Provedbom Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja donesenog još 2009. godine BiH je mogla biti primjer cijeloj Evropi, ali je i taj akt iskorišten da budžetski novac završi u privatnim džepovima. Tvrdi to za naš list Dalida Kozlić, 28-godišnja pravnica iz Sarajeva, posvećena spašavanju napuštenih životinja, provedbi ovog zakona te sankcioniranju onih koji ga beskrupulozno krše. 

 Logori za životinje

Njena ljubav prema životinjama traje od djetinjstva i naslijeđena je od oca Eldara, a odluku da završi Pravni fakultet i bori se za prava bića o kojima malo ko brine donijela je još u 14. godini, kada je svjedočila ubistvu psa na ulici te s ocem slučajno izbjegla zrna iz sačmarice.

- Danas nemamo tu krv na ulicama, već imamo zloupotrijebljen zakon da bi se napravili koncentracioni logori za životinje. Mi smo u ratu bili iza žice i to poređenje mnogi ne vole - kaže Kozlić.

Posljednja dešavanja iz azila za napuštene životinja Kantona Sarajevo, smještenog u Prači, u vlasništvu firme “Murai Komerc” Muriza Alića, ponovo su podigla glas javnosti. Kozlić tvrdi da je od osnivanja azila 2012. godine pronevjereno oko četiri miliona KM.

Životinje su smještene u hladnim betonskim boksovima, bez vode, kanalizacije, svjetlosti, izolacije od sunca i mraza, sa slojem izmeta koji se godinama ne čisti. Užasni prizori na koje su ovih dana naišli volonteri koji su iz boksova iznosili leševe uginulih pasa dokaz su da je Prača dio nehumanog sistema u KS za koji se, prema dostupnoj dokumentaciji, izdvaja oko 10 miliona maraka.

Krivične prijave protiv 30-ak pojedinaca, uglavnom iz SDA, te pet pravnih subjekata Kozlić podnosi od 2013. godine.

Nezakonito trošenje novca iz budžeta, kao i nasilje nad životinjama, potkrepljuju se videosnimcima, fotografijama, listama svjedoka i dokumentacijom na oko 1.000 stranica.

Istraga dugo traje, jer su tu glavni igrači političari - Semir Efendić, Dino Konaković, Ibrahim Hadžibajrić, Muriz Alić

Nemaju kapacitete

- Najzloglasniji je „Lokom“, javno preduzeće u vlasništvu Općine Novi Grad. Oni su 2013. godine formirali higijenski servis, što je klasična šinterska služba. Idejni tvorac šinterske službe “Lokoma” je Semir Efendić, koji je uvjerljivo najveći kasapin kada su u pitanju napušteni psi.

pas1

Oni hvataju i ubijaju pse i fakturišu svojoj općini, koja im je vlasnik, usluge veterinarske obrade, smještaja, hranu, sve što se za psa može naplatiti, iako nizašta nemaju kapacitete.

U posljednjih godinu dana Efendića je već počeo stizati Dino Konaković, jer je 2016. formiran higijenski servis JKP-a “Rad”, koji također ne ispunjava uvjete – navodi Kozlić.

Dalje nastavlja kako sarajevska općina Stari Grad ima nezakonitu saradnju s neuvjetnim azilom na Hreši u Istočnom Starom Gradu, pa je među prijavljenima i načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

- Pse su ubijali polijevanjem hladnom vodom na minus 20 stepeni, kiselinom, „domestosom“, lopatama, koktelima otrova, čekićima, pištoljima za stoku, davili sajlama, izgladnjivali... Ubrizgavanjem kiseline pas dugo i bolno umire, a bez hrane za sedam dana skonča u bolnoj agoniji.

Istraga dugo traje, jer su tu glavni igrači političari - Semir Efendić, Dino Konaković, Ibrahim Hadžibajrić, Muriz Alić.

To jeste i kompleksan predmet privrednog i organiziranog kriminala. Međutim, nikada nisu tražene mjere zabrane rada za te pravne i fizičke osobe iako se radi o djelima koja traju i dok mi pričamo - upozorava Kozlić.

pas2

Brine o 180 napuštenih pasa  Kozlić s porodicom, na vlastitom i zakupljenom zemljištu, brine o 180 napuštenih pasa. Tvrdi kako se dosadašnja praksa mora zaustaviti, jer BiH je dostigla nivo Rumunije.

- Psima je potrebno i tri puta manje nego što se trenutno izdvaja iz budžeta. Meni ne treba 150 maraka mjesečno, već maksimalno 50 KM po psu. Provedba zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u cijelom svijetu je industrija.

U jednoj Prači, umjesto tri čovjeka koja ne rade ništa, može i treba raditi 20 ljudi koji bi bili skinuti s biroa za zapošljavanje – pojašnjava Kozlić..
 

Ne propustite