U eksploziji dvije autobombe ubijene 22 osobe: BROJ POGINULIH JOŠ ĆE RASTI!

Svijet
U eksploziji dvije autobombe ubijene 22 osobe: BROJ POGINULIH JOŠ ĆE RASTI!
.

Najmanje 22 osobe su ubijene, a povrijeđeno je nekoliko ostalih u eksploziji dvije autobombe u raznim dijelovima somalske prijestonice Mogadishua, saopćila je policija. 

U prvoj eksploziji - u kvartu K5 u kome se nalaze vladini uredi, hoteli i restorani - uništeno je nekoliko zgrada i deseci vozila su zapaljeni.

- Znamo da je najmanje 20 civila poginulo i da je nekoliko ostalih ranjeno - izjavio je Abdullahi Nur, policajac koji se zatekao u tom kvartu.

- Broj poginulih sigurno će rasti. Još prebacujemo žrtve u bolnice - kazao je on, dodajući da još ima tijela pod ruševinama zgrada.

Otprilike dva sata kasnije, druga eksplozija desila se u kvartu Madina.

- To je bila autobomba. Dvoje civila je ubijeno - izjavio je Reutersu policijski major Siyad Farah, dodajući da je osumnjičeni uhapšen pod sumnjom da je podmetao eksplozive.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napade, iako islamistička grupa al Shabaab redovno izvodi napade u gradu.

Grupa u savezništvu s al Qaedom predvodi pobunu kako bi svrgnula nejaku vladu koja uživa podršku UN-a i njene saveznike iz Afričke unije i uvela vlastito tumačenje islama.

Džihadisti izvode česte napade raketnim lanserima, minobacačima i bombama u Mogadishuu i drugim regijama pod kontrolom savezne vlade, iako su militanti u posljednim godinama izgubili većinu teritorije pod njihovom kontrolom od snaga Afričke unije i savezne vlade.

 

(Fena)

 

Ne propustite