NAUČNICI SAVJETUJU: Koliko često trebate prati vašu kosu?

Praktična žena
NAUČNICI SAVJETUJU: Koliko često trebate prati vašu kosu?
.

Ako perete kosu svaki dan, trebali biste razmisliti kako to prestati raditi jer postoje mnogi razlozi za to. Kada kosu perete svaki dan, ona postaje suha i što je više perete bit će samo oštećenija pa ćete biti primorani početi koristiti šampone za suhu kosu kako biste je vratili u život.

Pored toga, kosa koja se svaki dan pere gubi svoj prirodni sjaj koji ćete teško kasnije vratiti. Zapravo, vašoj kosi biće potrebno dosta vremena da vrati svoja prirodna ulja koja joj daju sjaj.

Osobe koje imaju kovrčavu kosu, a ne mogu proći jedan dan bez pranja, ostat će uskraćeni lijepih mekanih kovrča jer se one pranjem postaju 'tvrđe' i opuštenije. Svi koji se farbaju, to će morati raditi češće, jer se pranjem kose boja ispire i više ne izgleda lijepo, pogotovo ako je riječ o tamnijim nijansama.

causes-of-frizzy-hair-favorable

– Osim ako vam se kosa ne masti previše i ne radite neki jako prljavi posao, potrebno joj je dati bar dva do tri dana odmora i priliku da se sama uprlja – savjetuje stilistica za kosu Elle Kinney iz New Yorka.

Stručnjaci preporučuju pranje kose dva puta sedmično, a ako nekim osobama ni toliko nije potrebno onda je krajnja granica nakon koje bi trebali oprati kosu dvije sedmice.

Ne propustite