Imate problema sa prehladom? Ojačajte svoj imunitet potpuno prirodno uz pomoć ove namirnice..

Porodica i zdravlje
Imate problema sa prehladom? Ojačajte svoj imunitet potpuno prirodno uz pomoć ove namirnice..
.

Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja se koristi već hiljadama godinazbog svojih snažnih ljekovitih osobina.

 

Ova biljka je redovan gost u našim jelovnicima, ali i je biljka kojoj se rado okrećemo u slučaju prehlade ili gripe. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a njegovu ljekovitost potvrđuju i stručnjaci. U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, među kojima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.

Međutim, još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse. Bijeli luk za svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu uz pomoć kojeg se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

6255020

Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka, a preporučuje se konzumiranje u sirovom obliku. Ukoliko ga termički obrađujete, neka to bude kratko – najviše 10 minuta. Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi bijelog luka protiv kojeg ni jedna prehlada nema šanse - jednostavno popijte česno bijelog luka s vodom.

Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegovog snažnog mirisa, ali važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku, zapravo, daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

Ne propustite