Srbija veoma zadovoljna posjetom turskog predsjednika Erdogana

Region
Srbija veoma zadovoljna posjetom turskog predsjednika Erdogana
Posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji najznačajniji je gospodarsko-diplomatski događaj ove jeseni, ocjenjuju u četvrtak beogradski mediji, dan nakon što je turski šef države završio svoj dvodnevni boravak u Srbiji.

Posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji najznačajniji je gospodarsko-diplomatski događaj ove jeseni, ocjenjuju u četvrtak beogradski mediji, dan nakon što je turski šef države završio svoj dvodnevni boravak u Srbiji.
 
U prvi plan ističu se optimistične poruke predsjednika Srbije i Turske koje ukazuju na to da je "u odnosima dvije zemlje okrenuta nova stranica".

Erdogana i brojno izaslanstvo u kojem je bilo osam ministara, 10 zastupnika turskog parlamenta te više od 180 gospodarstvenika, Srbija je dočekala s velikim očekivanjima, a u zbrajanju prvih rezultata tog posjeta istaknuto je potpisivanje 16 međudržavnih sporazuma.

Vučić i Erdogan potpisali su Zajedničku političku deklaraciju o osnivanju Visokog vijeća za suradnju između Srbije i Turske, a ministri dviju vlada  još 15 sporazuma, među kojima i dokument o slobodnoj trgovini.

Srbija je ugovorila izvoz goveđeg mesa, suncokretovog ulja i niz drugih prehrambenih proizvoda u Tursku, ugovorena je rekonstrukcija zračne luke Lađevci kod Kraljeva, nekoliko lokalnih i magistralnih cesta na području Sandžaka, izgradnja vrtića u Novom Pazaru te rekonstrukcija dva turska hamama.

Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže da gospodarstvenici diljem Srbije sad trebaju iskoristiti Sporazum o slobodnoj trgovini kako bi se ostvario očekivani izvoz od 500 milijuna eura.

"Sada su otvorena vrata za turske investitore. Trgovinska razmjena će ove godine biti blizu milijardu eura, a već imamo 14 posto povećanja, a dva i po puta više uvozimo nego što izvozimo. Naš izvoz će rasti i dostići 500 milijuna", rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS)¸dodavši da je posjet turskog predsjednika s gospodarstvenicima važan zbog privlačenja investicija ali i turskih turista koji su prvi put izbili na prvo mjesto po broju dolazaka". Istaknuo je da su, među ostalim, "prednosti Srbije u geografskoj bliskosti i kulturološkoj sličnosti s Turskom" te da sada i dobri osobni odnosi predsjednika Vučića i Erdogana otvaraju vrata gospodarstvenicima. 

Beogradski mediji navode kako je Turska izabrala Srbiju "za ulaganja i zbog obostrane zarade, ali i zbog položaja" koji ima na Balkanu.

Prema ocjenama zapadnih agencija, odnosi Beograda i Ankare "poboljšani su posljednjih godina nakon višedesetljetnog nepovjerenja" i dvije zemlje usmjerene su na jačanje uzajamne trgovine.

"Utjecaj Turske već je snažan među muslimanima u Bosni, Albaniji i na Kosovu, ali Srbija, većinski naseljena pravoslavnim kršćanima, mnogo je bliža Rusiji. Ipak, Beograd i Ankara, koje se žele pridružiti EU, frustrirane su slabim tempom napretka pa streme povećati trgovinsku suradnju", navodi Reuters.

Agencija AP istaknula je Erdoganov poziv da se "krvava prošlost Balkana zamijeni jedinstvom među brojnim državama u regiji" i poruku da "Turska i Srbija dijele zajednička stajališta".

"Osjećali smo se kao kod kuće tijekom posjeta Srbiji. Očuvat ćemo naše prijateljstvo", citirala je AP Erdogana koji je u Srbiji dočekan uz najviše počasti.

Ne propustite