NAUČNICI OTKRILI: Ovo su namirnice koje sprečavaju zastoj srca

Porodica i zdravlje
NAUČNICI OTKRILI: Ovo su namirnice koje sprečavaju zastoj srca
.

Zastoj srca, koji se često miješa sa srčanim udarom, predstavlja nagli prestanak normalne cirkulacije krvi usljed nemogućnosti srca da se pravilno kontrahuje tokom sistole i smrtonosan je u 90 posto slučajeva.

U slučaju srčanog udara, pak, moguć je dotok krvi u srčani mišić, iako srčani udar može biti uzrok srčanog zastoja.

Naime, naučnici su otkrili da su ljudi koji imaju nizak nivo kalcijuma u organizmu u dva puta većem riziku od iznenadnog zastoja rada srca u odnosu na ostale.

Naučnici Cedars Sinai instituta za bolesti srca u Los Angelesu ispitali su nivoe kalcijuma kod 712 pacijenata, a ispostavilo se da su oni sa najnižim nivoom tog minerala u organizmu (manje od 8,95 miligrama po decilitru krvi) imali dva puta veće šanse da dobiju zastoj srca u odnosu na one koji su imali najviši nivo.

Taj zaključak važi i kad se u obzir uzmu drugi faktori rizika, poput srčanih bolesti i upotrebe određenih lijekova.

Treba imati u vidu da je prema važećim preporukama normalan nivo kalcijuma od 8,5 do 10,2 mg/dl.

Pored mliječnih proizvoda, dobar izvor kalcijuma je zeleno lisnato povrće, smokve, orasi, masnije vrste ribe i banane.

PROČITAJTE JOŠ KORISNIH SAVJETA:

Uz ove namirnice, zaboravi na prehladu!

Hladniji dani zakucali su na vrata, a s njima i prve prehlade, grlobolje, viroze i kašalj. Stoga je više nego prije, potrebno voditi računa o zdravoj prehrani punoj vitamina, odnosno ojačati imunitet na prirodan način
Preporučuju su topli napitci, med, puno voća i povrća. Za očuvanje imunološkog sustava najvažniji su vitamini C, A, B i E, te željezo, selen, cink, folna kiselina i bakar. Sve to, organizam vrlo jednostavno može dobiti putem prehrane. Ovaj vikend u Metrou je idealan za kupnju svih namirnica koje zdravlje znače jer su svi zdravi proizvodi na akciji.

Bukovače - Sadrže mnoge vitamine, minerale i neke masne kiseline, a za imunitet su izvrsne, smatraju liječnici. A da ne spominjemo koliko su ukusne i da se mogu spremiti "na mali milijun" načina. 

Šipak - Superjunak među voćkama od davnina je poznat po svom učinku na zdravlje. Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. A upravo mu je sezona. Nemoj propustiti nikako da ti se ova mediteranska delicija nađe na stolu. 

Luk- Namirnica koja se svakodnevno koristi u kuhinji i koju često uzimamo "zdravo za gotovo" ne razmišljajući koliko je zdrava i kako bi je trebalo što češće konzumirati. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, folata i mangana, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C. 

 

Špinat - O vrijednosti špinata puno se zna, a trebalo bi ga jesti što više pogotovo kad nastupe hladni dani. Osim dobre kombinacije vitamina B, značajan je izvor folne kiseline te je pun magnezija neophodnog kod rada mišića i srca. Također kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu te čišćenje organizma. 

 

Brancin - Preporuke kažu da bi u svrhu očuvanja zdravlja, tjedno trebalo konzumirati barem 2 puta po 170 grama ribe. Ovaj vikend je idealna prilika da se po akcijskoj cijeni počastite ovom odličnom bijelom ribom. 

Med - Namirnica koja je sinonim za zimu i hladne dane. Za jačanje imuniteta med je idealan

Ne propustite