ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE METEOROLOGA: Formirao se novi uragan koji ide ka Evropi, TEMPERATURE ĆE BITI TOPLIJE NEGO IKADA! (VIDEO)

Svijet
ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE METEOROLOGA: Formirao se novi uragan koji ide ka Evropi, TEMPERATURE ĆE BITI TOPLIJE NEGO IKADA! (VIDEO)
.

Nad Atlantikom formirao se uragan Ophelia, nakon što je u četvrtak tropska oluja ojačala u uragan prve kategorije, javljaju britanske meteorološke službe.

Ophelia je tako postala deseti uzastopni uragan koji se ove sezone formirao nad Atlantikom, te je time dostignut rekord star cijelo stoljeće koji se dogodio još tri puta, 1878., 1886. i 1893. godine, navode meteorolozi. 

Meteorolozi upozoravaju kako bi uragan naredne sedmice mogao da stigne do zapada Velike Britanije. Najgori udari oluje očekuju se u sjevernom i zapadnom dijelu Velike Britanije, a brzina vjetrova bi mogla doseći 130 kilometara na sat. 
 
"Ophelia bi trebala ostati uragan prve kategorije u nedjelju, kada će proći zapadno od Portugala, i u ponedjeljak krenuti prema Velikoj Britaniji. Dodatno će podići temperature u Europi, koje će biti od 5 do 7 stepeni više od normalnih", kazala je meteorologinja Weather Channela Hannah Findley.

 
PROČITAJTE JOŠ:

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme 

Po kotlinama i uz riječne tokove Bosne, veći dio prijepodneva, sa maglom ili sumaglicom. Vjetar, slab, u Hercegovini i na zapadu Bosne jugozapadni, a u ostalim područjima zapadni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od 18 do 24  stepena.  

U Sarajevu sunčano. U nižim dijelovima grada, veći dio prijepodneva, magla ili sumaglica. Dnevna temperatura oko 21 stepen.  

U većem dijelu Bosne i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po kotlinama centralne, istočne i sjeverozapadne Bosne ima magle ili sumaglice.

Temperature zraka u 08.00 sati: Sokolac -2 stepena, Drvar 1, Livno 2, Bjelašnica, Bugojno, Jajce, Sanski Most 4, Bihać, Srebrenica 5, Grude, Ivan-sedlo, Prijedor, Sarajevo, Tuzla, Zenica 6, 
Banja Luka, Bijeljina, Doboj 7, Stolac 8, Zvornik 9, Mostar, Trebinje 10 i Gradačac 12 stepeni.  

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 951 hPa, za 7 hPa je iznad normalnog i lagano opada, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. 

 

PROGNOZE METEOROLOGA: Još malo uživajte u lijepom vremenu, JER NAS KRAJEM OKTOBRA ČEKAJU VELIKE NEPOGODE!

Duži period stabilnih vremenskih prilika prognozira se od 09. do 20. oktobra, a od 21. do kraja prognoznog perioda 24. uslijedit će nestabilnije vrijeme praćeno padavinama. 

Jutarnje temperature od 09. do 14. oktobra u Bosni se prognoziraju od 2 do 7, a u Hercegovini od 5 do 10 stepeni, dok se dnevne u Bosni očekuju od 14 do 19, a na jugu od 17 do 22 °C. 

Blagi porast temperatura očekuje se od 15. do 24. ovog mjeseca. Najniže temperature u Bosni se prognoziraju od 7 do 12, a u Hercegovini 9 do 14, dok se dnevne u Bosni očekuju do 22, a na jugu do 24 °C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Ne propustite