Muallem: Koalicija pod američkim vodstvom uništava sirijski narod

Svijet
Muallem: Koalicija pod američkim vodstvom uništava sirijski narod
.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem ponovio je poziv Damaska da se "raspusti" međunarodna koalicija pod vodstvom  Washingtona u Siriji, optužujući alijansu da se ne bori protiv terorista nego da uništava njegovu zemlju i njen narod.

 

- Ta koalicija je stvorena kako bi uništila Islamsku državu (ISIL), ali ona uništava sirijski narod, a ne ISIL - izjavio je Muallem za TV srtanicu Russia Today u Sočiju, gdje je održao razgovore s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Šef sirijske diplomatije kazao je da, nasuprot svojoj deklariranoj misiji, koalicija pod američkim vodstvom "štiti ISIL" i da nema nikakvog smisla što je toliko zemalja u koaliciji. Muallem je također nazvao 62-članu koaliciju "pjenom" insistirajući da bi "trebala prestati da postoji".

- Ta međunarodna koalicija čini zločine nad sirijskim narodom. U posljednja dva mjeseca na hiljade sirijskih civila, većinom žena i djece, postali su žrtve tih zločina - kazao je.

Tokom razgovora s ruskim kolegom, Muallem je izjavio da će Damask "na najoštriji mogući način insistirati na raspuštanju koalicije".

-Washington koristi antiterorističku alijansu kao pokriće da uništi Siriju, a posebno njenu ekonomsku infrastrukturu, kazao je on Lavrovu, dodajući kako SAD žele da rat u Siriji "traje što je moguće duže".

Ne propustite