MUKOTRPNA BORBA: Melani se RAK vratio, a evo koji su simptomi bolesti sa kojom se bori

Zanimljivosti
MUKOTRPNA BORBA: Melani se RAK vratio, a evo koji su simptomi bolesti sa kojom se bori
.

Američki magazin piše da je Melani nedavno imala operaciju uklanjanja melanoma kože, i da je sada podvrgnuta daljoj terapiji.

Naime, kada se prije mjesec dana pojavila u Los Anđelesu sa tamnom mrlju na nosu, pretpostavljalo se da je u pitanju bila bezalena tačka, međutim, "US Wikli" sada ekskluzivno donosi vijest da se Melani Grifit drugi put bori sa rakom kože. Glumica će sigurno i drugi put pobjediti bolest.

mel

jMelani je kancer kože prvi put pobedila 2009. godine kada se bolest pojavila ispod desnog oka. Nakon operacije glumica je te godine uslikana sa tamnom mrljom.

Rak kože je imala i Kortni Kardašijan, koje je takođe doživela recidiv ove bolesti, ali je uspjela da iznova savlada ovu vrstu kancera. O teškom iskustvu je otvoreno pričala i time pomogla mnogima u sličnoj situaciji. Jači od ovog oboljenja bio je i glumac Hju Džekmen.

Prepoznajte na vrijeme simptome raka kože

Kancer kože smatra se jednim od najčeših vrsta raka, a njegov glavni uzrok jeste izloženost suncu. Međutim, bolest može da se javi i kao posljedica radijacije, genetike ili pada imuniteta.

Iako od raka niko nije zaštićen, najugroženijim se smatraju sljedeće grupe: osobe koje su se godinama izlagale suncu ili vještačkim izvorima UVA zračenja, osobe svijetle kože i svijetlih očiju, sa velikim brojem mladeža, osobe u čijoj porodici posotji istorija ove bolesti. Povećanom riziku su izloženi i oni koji su se liječili od osljedica radijacije, kao i oni koji žive na velikim georgrafskim visinama.

Važno je znati da postoji više oblika raka kože: solarna keratoza, odnosno crvene fleke na koži, aktinični heilitis ili prekancerozno stanje koje se obično pojavljuje na donjoj usni, kožni rogovi, izrasline od keratina površinskih ćelija kože koje variraju u obliku i veličini, ali su najčešće prečnika nekoliko milimetara.

Nezanemarljiv broj slučajeva raka kože javlja se kao maligna promjena mladeža. Zbog toga je neophodna redovna kontrola, odnosno samokontrola mladeža. Na prve promjene (koje ne moraju da budu signal zloćudnih promjena) njihovih oblika, boja i veličine obratite se dermatologu.

Lječenje raka kože obavlja se hiruškim putem, operacijom uklanjanja melanoma, hemoterapijom ili zračenjem.

Ne propustite