Svako peto dijete u BiH smatra da ima nekoliko kilograma viška

Bosna i Hercegovina
Svako peto dijete u BiH smatra da ima nekoliko kilograma viška
Učenici iz 26 osnovnih škola širom BiH unaprijedili su znanje o pravilnim prehrambenim navikama za 14,5 posto - rezultat je to projekta "Zdravo!", koji treću godinu zaredom realizira kompanija "Nestlé" u saradnji s Atletskim savezom BiH.

Učenici iz 26 osnovnih škola širom BiH unaprijedili su znanje o pravilnim prehrambenim navikama za 14,5 posto - rezultat je to projekta "Zdravo!", koji treću godinu zaredom realizira kompanija "Nestlé" u saradnji s Atletskim savezom BiH. Projekt ''Zdravo!'' usmjeren je na edukaciju učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i redovnog bavljenja tjelesnom aktivnošću, a s ciljem prevencije pretilosti mladih kao vodećeg javno-zdravstvenog problema modernog doba.

Projektom je u ovoj sezoni bilo obuhvaćeno 1.500 učenika osnovnih škola iz Banja Luke, Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara, Sokoca, Prijedora i Čitluka. 

Kroz edukativni dio projekta "Zdravo!" dosad je prošlo više od 3.500 učenika i više od 15.000 kroz sportski dio u okviru 'Zdravo! Kupa'. 

Edukativne materijale projekta osmislili su stručnjaci iz tima Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorica kineziologije i biologije. Projekt je dobio pozitivna mišljenja Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, te Ministarstva prosvjete i kulture RS, a podržao ga je i njegov sportski ambasador, najbolji bh. atletičar Amel Tuka, vicešampion Evrope u trci na 800 metara. 

"Analizirajući podatke koje smo dobili, saznali smo da svako peto dijete smatra da ima nekoliko kilograma viška. Sedamdeset posto ispitane djece provodi između pola sata i dva sata dnevno gledajući TV, dok gotovo dvije trećine djece provodi isto toliko vremena igrajući igrice ili surfajući internetom. Upravo zato je važno da škole i roditelji shvate važnost svoje uloge u stvaranju pozitivnih navika djece od najranije dobi", istakla je Aleksandra Malešević, nutricionistica Nestlé Adriatica. 

U okviru projekta ''Zdravo!“ škola "Sokolac" nagrađena je za sportska postignuća. Drugi put u znanju najbolja je bila OŠ "Zajko Delić" iz Vogošće, dok je škola "Ivo Andrić" iz Banje Luke nagrađena za najbolji kreativni uradak, prenosi Fena.

Ne propustite