Erdogan poručio da želi Srbiju kao prijatelja i zemlju napretka i jedinstva

Region
Erdogan poručio da želi Srbiju kao prijatelja i zemlju napretka i jedinstva
.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u srijedu u Novom Pazaru na Sandžaku, području s većinskim bošnjačkim stanovništvom, da će Turska i Srbija čuvati međusobno prijateljstvo te da Srbiju želi kao zemlju napretka u kojoj vladaju jedinstvo i sloga.

 

"Čuvat ćemo naše prijateljstvo", rekao je Erdogan obraćajući se okupljenim građanima Novog Pazara, a na njihove ovacije je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću stegnuo i visoko podignuo ruku, javljaju beogradski mediji.

Erdogan je drugog dana službenog posjeta Srbiji s domaćinima doputovao u Novi Pazar na Sandžaku, većinski naseljenom Bošnjacima, ocijenivši da je upravo Sandžak "jedan od najbitnijih mostova" koji spajaju Srbiju i Tursku jer povezuje državljane Turske čiji su korijeni na Sandžaku i bošnjačku manjinu u Srbiji.

"Nadam se da nas nacije neće odvajati već da će nas Srbija spajati", rekao je Erdogan i obećao da će dvije države zajednički pridonositi napretku Sandžaka i Novog Pazara kao važnog dijela Srbije.

Turski predsjednik pozvao je Srbe i Bošnjake da žive u slozi i zajedništvu.

"Koliko god budete jedinstveni i složni, koliko god budete živjeli kao braća, toliko ćete biti sigurniji i bolje ćete živjeti", prenijela je agencija Tanjug Erdoganovu poruku u Novom Pazaru.

Erdoganov domaćin, srbijanski predsjednik Vučić, poručio je da će uskoro započeti izrada projekta za dio autoceste koja će preko zapadne Srbije povezivati Beograd sa Sarajevom i Podgoricom.

"Naš posao je da radimo koliko možemo i razvijamo dijelove Srbije koji nisu razvijeni kao Beograd. Naš posao je graditi ceste, bolnice, vrtiće i škole i ništa nije važnije od toga", poručio je Vučić.

Erdogan je iznimno srdačno dočekan u Novom Pazaru, a središte grada okićeno je turskim i srpskim zastavama te simbolima bošnjačke zajednice u Sandžaku.

Turski predsjednik boravi u dvodnevnom službenom posjetu Srbiji predvodeći brojno državno izaslanstvo u kojemu je više od 180 turskih gospodarstvenika, a tijekom prvog dana boravka s domaćinom je sudjelovao u radu poslovnog foruma dviju država.

Srbija i Turska graditi će u budućnosti sve bolje odnose i unapređivati gospodarsku suradnju, poručili su u utorak u Beogradu Vučić i Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Ne propustite