Uznemirujuće scene se dešavaju na migracionom putu preko BiH

Bosna i Hercegovina
Uznemirujuće scene se dešavaju na migracionom putu preko BiH
Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta podsjeća da su ždralovi pod stalnom zabranom lova...

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke upozorilo je na ubijanje ždralova na migracionom putu preko BiH, u kojoj su zakonom zaštićeni.

Iz ovog društva navode da je po jedan ždral ustrijeljen u Šipovu i u okolini Višegrada, odakle su protjerivani sa livada tokom proljećne sezone.

Na ove zaštićene vrste ptica pucano je i u Posavini, a preparirani ždralovi pronađeni su u restoranu u okolini Han Pijeska.

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta podsjeća da su ždralovi pod stalnom zabranom lova, kao i da ih je zabranjeno uznemiravati i progoniti na preletu ili odmorištima.

BiH se nalazi na Jadranskom migratornom koridoru ždralova, duž kojeg svake jeseni i proljeća iz sjeverne i centralne Evrope prelijeću jata ovih ptica.

Na dugom i iscrpnom putu ždralove i druge selice prate mnogobrojne opasnosti uzrokovane prvenstveno ljudskim faktorom. Veliki broj ih strada od nesavjesnih krivolovaca, ističu u Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Ždral je široko rasprostranjena vrsta, od sjeverne i zapadne Evrope, preko centralne Evrope i Azije do sjeverne Kine, sjeverne Mongolije do istočnog Sibira.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH ždral ima status izumrle vrste.

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta napominje da u saradnji sa drugim udruženjima aktivno učestvuje u istraživanjima biološke raznovrsnosti, te u njenoj zaštiti praćenjem stanja prirode na terenu, pravnoj zaštiti i praktičnoj zaštiti divljih vrsta i njihovih staništa.

Ne propustite