Hajrović donio pirovu pobjedu Zmajevima, Ibišević se oprostio od najdražeg dresa

Fudbal
Hajrović donio pirovu pobjedu Zmajevima, Ibišević se oprostio od najdražeg dresa
.

Fudbalska reprezentacija BiH pobjedom je okončala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. Zmajevi su takmičenje okončali tek na trećem mjestu, te ovog puta nećemo vidjeti ni baraž.

Večeras smo u Talinu savladali domaću Estoniju s 2:1, uz dva pogotka raspoloženog Izeta Hajrovića. Mehmed Baždarević je od prve minute u Talinu poslao izmiješani sastav, napravio je čak osam izmjena u odnosu na duel s Belgijom. Tako je na klupi ostao kapiten Edin Džeko, a zaigrali su Vedad Ibišević, Kenan Kodro, Rade Krunić, Mateo Sušić, Edin Cocalić...

 Iz prvog poluvremena najviše će se pamtiti veliki promašaji Ibiševića s jedne i Zenjova s druge strane terena, a dogodili su se u samoj završnici prvoga dijela.

Povela je BiH u 48. minuti brzom kontrom. Estonci su izveli korner, Begović je uhvatio loptu i poslao je daleko na drugu polovinu terena. Posljednji čovjek domaće obrane je nije uspio zaustaviti glavom, nego je olakšao posao Hajroviću koji je istrčao sam pred golmana i sigurnim udarcem pogodio mrežu.

Estonci su izjednačili u 75. minuti, a strijelac je bio Antonov. Pobjedu BiH je osigurao Izet Hajrović u 84. minuti nakon što je loptu upućenu od rezerviste Duljevića sjajno u kaznenom prostoru primirio Edin Džeko i potom ga uposlio na desnoj strani.

S utakmice će se pamtiti i prekid iz 14. minute zbog bakljade BH Fanaticosa. Oni su zapaljene baklje bacili na teren, a nakon toga su napustili stadion u znak protesta protiv Saveza kojeg čeka još jedna kazna.

 

Džeko je dobio priliku u drugom poluvremenu, kao i Đumić koji je u 46. minuti zamijenio Kolašinca te Duljević. Inače, ovaj meč bio je vjerovatno i posljednji u najdražem dresu za Vedada Ibiševića.

Svoje mjesto u doigravanju je potvrdila Grčka sigurnom pobjedom od 4:0 protiv Gibraltara. Grci su tako s nova tri boda ostavili Slovačku kao najgoru drugoplasiranu momčad u kvalifikacijama i sada čekaju žrijeb playoffa koji je na rasporedu 17. oktobra. Strijelci za Grčku su bili Torosidis (32'), Mitroglou (61. i 63. minuta) i Gianniotas (78. minuta).

Belgija je s 4:0 dobila Cipar u posljednjoj utakmici ove grupe i tako kvalifikacije zaključila bez poraza. Briljirala su braća Hazard koja su postigla tri pogotka. Eden je bio strijelac u 12. i 62. minuti, a između njegova dva gola jedan je smjestio i Thorgan. Konačni rezultat je postavio Romelu Lukaku u 78. minuti.

Spomenimo i da je Jan Vertonghen odigrao svoju 97. utakmicu u dresu Belgije i tako postao igrač s najviše nastupa u povijesti.

Ne propustite