TUŽNA SUDBINA NAJVEĆE GLUMAČKE LEGENDE: Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem zbog dugova!

Nostalgicno
TUŽNA SUDBINA NAJVEĆE GLUMAČKE LEGENDE: Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem zbog dugova!
.

Ona je najveća glumačka legenda, i dalje radi iako je napunila 88 godina. Život je nije mazio, ali Mira, nikada nije odustajala. Koračala je kroz život uzdignute glave.

Još u djetinjstvu odrastala je u toku strašnog rata i užasa.

"Ja, u stvari, uopšte i nisam bila dijete. Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam u toku strašnog rata i užasa. Drugo, živjela sam kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovdje kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lijepa djevojka", rekla je u jednom intervju Mira Banjac, a onda nasatavila da su njeni roditelji živeli svega četiri godine zajedno, a onda se tata vratio za Ameriku, s obećanjem da će poslati njenoj mami papire za nju i malu Miru. Želio je da i one dođu. Obećanje je ispunio, ali se desilo nešto što će dugo pamtiti.
 

"Moji ujaci nisu dali. I tako, mi ne odosmo. Onda je majka otišla u Beograd, gdje se zaposlila. Primače se rat, zatvoriše se granice između Srbije i Hrvatske, ona osta u Beogradu, ja u Erdeviku, gdje sam i rođena, kod babe i tetke po ocu, koja je takođe došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dvije žene su se strahovito svađale, a ja sam živjela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dvije, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski", ispričala je Mira Banjac.

 

Kada je diplomirala, odmah se udala i to za svoju prvu veliku ljubav, Andreju Jovanovića. Upoznali su se na studijama glume u Novom Sadu. Mira je već u 24. postala majka, rodila je sina Branislava Branu. Pošto je rano ostala sama, nije imala puno vremena da se posveti sinu i privatni život trpeo je na uštrb karijere.

 

Mira Banjac je u jednom kriznom momentu razmišljala da sebi oduzme život. Nije imala para, a dugovala je dosta novca.

"Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Morala sam da pozajmljujem novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel 'Metropol', naručila kafu, sela da napišem pismo i htjela da se bacim dole", rekla je Mira Banjac.

 

"U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Kaže hoće da radim veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena Marija, iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski. Potpišem i vratim sve dugove. To je bio moj mrak, ali i prošičenje. Pola dinara više u životu nisam pozajmila! Da umirem - ne bih", rekla je Mira Banjac u jednom intervjuu.

Ne propustite