Usvojena strategija za borbu protiv organiziranog kriminala

Bosna i Hercegovina
Usvojena strategija za borbu protiv organiziranog kriminala
.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o usvajanju Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini za period 2017. – 2020. godine, koju je pripremila radna grupa u kojoj su bili predstavnici nadležnih institucija u BiH.

Strategijom se naglašava jačanje kapaciteta i saradnje nadležnih institucija u BiH za borbu protiv svih vidova  organiziranog kriminala te daljnje intenziviranje regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti.     

Sedam strateških ciljeva i desetine mjera, u okviru svojih nadležnosti provest će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, vlade entiteta i Brčko Distrikta BiH do 2020. godine u cilju efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Radit će se na kontinuiranom usklađivanju propisa u BiH i bh. legislative s međunarodnim standardima u ovoj oblasti; unapređenju pravnog i institucionalnog okvira za borbu protiv organiziranog kriminala; jačanju institucionalnih kapaciteta te razvijanju proaktivnog pristupa u borbi protiv organiziranog kriminala; oduzimanju imovine i imovinske koristi proistekle izvršenjem krivičnog djela organiziranog kriminala; razvijanju saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou i jačanju saradnje javnih institucija s privatnim sektorom i civilnim društvom, prenosi Fena.

Zadužene su sve institucije koje su učestvovale u izradi ove strategije da u roku 60 dana dostave vlastite akcione planove za provođenje ove strategije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ne propustite