SAD, Rusija i Kina razvijaju hipersonične projektile, hrli li svijet u rat?

Svijet
SAD, Rusija i Kina razvijaju hipersonične projektile, hrli li svijet u rat?
.

Kako piše britanski medij The Indent, naučnici upozoravaju kako SAD, Rusija i Kina, svjetske sile koje razvijaju hipersonične rakete, moraju itekako dobro paziti da te rakete ne padnu u ruke odmetnutih režima, koji bi mogli ugroziti međunarodnu sigurnost.

Navedena oružja na kojima se radi su "nova vrsta prijetnje", jer su napravljena za izbjegavanje obrambenih proturaketnih sustava te bi države imale manje vremena za odgovor na takav napad, tvrdi se u studiji RAND-a.

Povećani oprez

Ako se ta tehnologija nekontrolirano bude razvijala, zemlje bi mogle postaviti svoje obrambene sustave na postavke "trenutačne odmazde" te time povećati šanse za izbijanje raketnog rata.

"Razvoj hipersoničnih raketa povećao bi šansu strateškoga rata. Potakao bi države da postanu brze na okidaču", tvrdi glavni autor studije Richard Speier.

Svijet ima manje od 10 godina da implementira režim ograničavanja naoružavanja, ističu u studiji.

Prijetnja hipersoničnih raketa nije vezana samo uz njihovu ekstremnu brzinu - putuju brzinom Mach 5 ili brže – već i uz to da se njima može jako precizno upravljati, a to je značajka koju ne posjeduju tradicionalni balistički projektili.

O proizvodnji

Rusija, Kina i Sjedinjene Američke Države razvijaju vlastite inačice te tehnologije, a istraživači RAND-a upozoravaju da se te zemlje moraju složiti oko toga da ne prodaju cijele sustave ili veće podsustave takvog naoružanja drugima.

Trebale bi i strogo kontrolirati izvoz sastavnica s dvostrukom upotrebom poput nadzvučnih reaktivnih motora s kompresorom, predlažu autori.

Ne propustite