OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA RATNI ZLOČIN: Kako su mediji u regionu reagovali na vijesti da je Naser Orić oslobođen krivice!

Aktuelno
OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA RATNI ZLOČIN: Kako su mediji u regionu reagovali na vijesti da je Naser Orić oslobođen krivice!
.

Bivši komandant Armije RBiH Naser Orić oslovođen je danas u Sudu BiH krivice za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Majke Srebrenice, koje su presudu čekale ispred Suda BiH, sa oduševljenjem su dočekale oslobađajujuću presudu Oriću.

Osim domaćih medija, vijest o oslobađajućoj presudi Oriću prenijeli su i regionalni mediji.

"JOŠ JEDNA SKANDALOZNA PRESUDA! Sud BiH oslobodio Orića za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici!", naslov je "Kurira", koji piše kako je Naser Orić zaradio milione na švercu UN pomoći. 

2017-10-09-1

"Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine", naslov je "Telegrafa", koji u tekstu daje pregled optužnice, ali i ključne svjedoke jedne i druge strane. 

"Tokom suđenja koje je trajalo dvije godine Tužilaštvo BiH je pozvalo četiri vještaka da urade nalaze i mišljenja, pa je saslušalo 14 svjedoka, među njima jednog zaštićenog (O-1) koji je kazao da je vidio kako je Naser Orić ubio tri zarobljenika. Priložili su i nekoliko materijalnih dokaza. S druge strane, odbrane Orića i Muhića su iskazima 18 svjedoka, kao i materijalnim dokazima, u potpunosti negirale navode optužnice", piše "Telegraf".

Blic.rs donosi sličan naslov i tekst: Naser Orlić oslobođen za ratne zločine u Srebrenici!. U tekstu su naveli opširnu biografiju Orića, uz napomenu kako ga Bošnjaci smatraju ratnim herojem, dok Srbi zločincem.

2017-10-09-2

 

Večernji.hr donosi naslov "Naser Orić oslobođen optužbi za zločine u Srebrenici", prenoseći vijest medija iz Bosne i Hervegovine.

"Tužitelj Miroslav Janjić rekao je tijekom iznošenja završne riječi da je tužiteljstvo, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrdilo i dokazalo da su optuženi počinili ta djela, no Orićeva braniteljica Lejla Čović smatra da tužiteljstvo nije ništa uspjelo dokazati, osim činjenice da je bio oružani sukob između Armije BiH i Vojske Republike Srpske, te je Sudu predložila da njen branjenik bude oslobođen", navode u tekstu.

I ostali hrvatski mediji prenijeli su slične vijesti o oslobađajućoj presudi Oriću.

 

Ne propustite