PRVI SIPMTOM RAKA POJAVLJUJE SE NA RUKAMA: Dovoljno vam je OVO da znate kako ćete ga prepoznati!

Porodica i zdravlje
PRVI SIPMTOM RAKA POJAVLJUJE SE NA RUKAMA: Dovoljno vam je OVO da znate kako ćete ga prepoznati!
.

Na vašim šaklama možete provjeriti da li imate simptome raka
-Suhe šake sa pukotinama, normalno je da ruke nekada postanu suhe ali nekada ta suha koža može da se opire ćak i ukoliko koristite kreme i losine
i utom slučaju vi biste trebali posjetiti ljekara.


 
-Natekle ruke, rak pravi promjene na cijelom tijelu pa tako ako primjetite nešto čudno treabte ići ljekaru. Ukoliko vam šake natiću onda bi trebali da tražite stručnu pomoć-
-Jak bol u rukama, ukoliko bez ikakvog razloga dobijete bol u rukama to može biti simptoim raka. On uzrokuje bolove u različitim djlovima tijela i rogana, a to uključuje i šake.   

 

BONUS ČLANAK: Rak dojke, kako ga prepoznati, te koji su simptomi i uzroci...

 

Rak dojke je najčešća je zloćudna bolest kod žena...

Obolijevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora, na većinu kojih možemo utjecati sami


1. Pretilost
Pretilost kod žena povećava rizik obolijevanja od raka dojke za čak 30 do 60 posto. Ovo istraživanje provela je svjetska organizacija za borbu protiv karcinoma dojke.
Masne stanice potiču razvoj ženskog spolnog hormona estrogena. Pojačana proizvodnja estrogena pak potiče razvoj stanica tumora.

 

2. Fizička neaktivnost
Fizička aktivnost značajno utječe na naše tijelo. Djeluje protuupalno, jača imunitet i snižava razinu inzulina u tijelu. Na taj način tijelo se lakše samostalno bori protiv bilo kakvih potencijalnih uzročnika bolesti među kojima je i rak dojke.
Rezultati gotovo 30 znanstvenih istraživanja potvrđuju kako se rizik od obolijevanja kod žena koje vježbaju barem 3 sata tjedno smanjuje za čak 30 do 40 posto.

3. Loše prehrambene navike
Brojna istraživanja su potvrdila kako crveno meso i šećer potiču razvoj stanica tumora. Ispijanje veće količine alkoholnih pića utječe na jače i brže stvaranje estrogena, a time povećava rizik od raka dojke.

 

Povrće pak ima potpuno suprotan efekt. Ono iz skupine kupusnjača (kupus, cvjetača, brokula, kelj) djeluje protuupalno te balansira razinu estrogena u organizmu. Sličan efekt ima i crveno povrće (rajčica i mrkva) te lisnato (salata i špinat).

4. Genetika
Žene koje u genima BRCA1 i BRCA2 nose određenu mutaciju imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka dojke. 

 

5. Porodična anamneza 
Ako je neko u vašoj užoj porodici (majka, sestra, baka) obolio od raka dojke, čak i ako niste nositelj spomenutih gena, šanse za obolijevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u porodici ima više od jedne osobe koja je oboljela od raka dojke vaš rizik je trostruko veći.

Spadate li u ovu rizičnu skupinu preporuka je da potražite savjet liječnika specijaliste koji će vas upoznati sa svim mogućnostima preventivnog liječenja, odnosno postupcima smanjivanja mogućnosti obolijevanja od raka dojke kao što je preventivna mastektomija.

 

Simptomi koje ne treba te ignorisati:

Svaka žena ima drugačije dojke i drugačije joj se tijelo razvija i ponaša. Neki od simptoma radi kojih biste prvo trebale napraviti samopregled, a tada se i obratiti liječniku su:
svrbež

-crvenilo
-bol
-bol u leđima
-preosjetljivost i bol u pazuhu
-iscjedak iz bradavice
-promjena izgleda bradavice
-promjena oblika dojke ili bradavice


Bolnost i preosjetljivost dojki i okolnog područja može trajati i nakon menstruacije. Oticanje i peckanje može ukazivati na upalni rak dojke koji će imati simptome oticanja, svrbeža i bolnosti. Ako dođe do plave, ljuskaste kože koja izgleda kao da ste se snažno udarili, obratite se liječniku. Upalni rak dojke brzo napreduje i trebate se obratiti liječniku što prije.


Bol u leđima i u području pazuha može biti uzrok nastanka raka dojke. Bez obzira na to, ne mora biti razlog za brigu. Bol ispod pazuha može biti uzrokovana istegnutim mišićem, alergijom, cistama ili infekcijom limfnih


S obzirom na to da se tumor najčešće javlja ispod bradavice, lako može doći do promjena u teksturi, boji ili obliku bradavice. Često se u slučaju raka dojke osjetiti smanjen dodir na bradavicama, posebice tijekom seksualnog odnosa. Uz to, razlog za brigu mogao bi biti i iscjedak iz bradavice koji može biti krvav, mliječan ili čist. Odmah se javite liječniku ali nemojte paničariti jer moguće je da se radi o benignoj promjeni.

Ne propustite