OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA: Ovaj savjet je za zapisati i prenositi na generacije!

Zanimljivosti
OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA: Ovaj savjet je za zapisati i prenositi na generacije!
.

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smjesa odstoji.

 

Sve što vam je potrebno za prave ćevape je 1,5 kg mljevene junetine, ½ kg janjetine, 4-5 češnja bijelog luka, 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

 

Meso isječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelijte sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuhali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru.

 

Sutradan smjesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego krenete oblikovati ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i to je to.

 

Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu!

Ne propustite