Da li je vaše dijete bezobrazno? Ovih 9 znakova upućuju na to...

Mame i bebe
Da li je vaše dijete bezobrazno? Ovih 9 znakova upućuju na to...
.

Djeca misle da su potpuni centar svijeta, ne samo kod roditelja, nego općenito u cijelom svemiru.

Naime, posljednjih godina promijenio se način na koji se odgajaju djeca. Mališani sve jasnije i glasnije izražavaju svoje stavove i želje, a često izgleda kao da su šefovi u kući

Drzak, bezobrazan, tvrdoglav ili rođeni vođa, sve su to nazivi koji često opisuju ponašanje kod djece koja ne znaju svoje mjesto u obitelji. Često se za takvu djecu kažu da su razmažena te da im roditelji nisu postavili granice. Roditelji ponekad ne primjećuju da se dijete stvarno tako ponaša, a rodbina i prijatelji ne žele se miješati u odgoj.

Donosimo devet primjera koji vam mogu pokazati je li vaše dijete drsko i trebate li nešto promijeniti u odgoju.

1. Zove vas po imenu, a ne mama ili tata

To je genijalna taktika koja automatski uklanja vaš roditeljski autoritet. Ako je vaše dijete stvarno drsko ono će često naglašavati vaše ime određenim tonom, možda čak dodati i vaše prezime. To je isti način na koji se vi njemu obraćate kada je napravilo nešto što nije smjelo.

2. Već u dobi od tri godine uopće vas ne sluša

Iako još jako maleno vaše dijete vrlo vješto izbjegava sve što mu kažete da treba napraviti. Jednostavne rečenice poput: "Idemo jesti" ili "Stavi svoje cipelice na mjesto" kod njega ne izazivaju nikakvu reakciju. Možda već zna i prevrnuti očima kada mu nešto kažete, tako da će nekad možda izgledati da već ima "čudne napadaje".

3. Bez problema prekida razgovor odraslih

Kada smo bili mali naše mame su obično govorile: "Sada odrasli razgovaraju". I tada je većina nas prestala govoriti. Bilo je potpuno jasno da je postavljena granica, a djeca su morala čekati da odrasli završe razgovor. U današnjem vremenu granice su se potpuno pomaknule. Djeca misle da su potpuni centar svijeta, ne samo kod roditelja, nego općenito u cijelom svemiru. Dijete će se jednostavno ušetati u razgovor odraslih i glasno izjaviti što treba.

4. Ne pita, nego izjavljuje

Umjesto da kaže: "Mama, mogu li se ići igrati sa svojim lutkama u dnevnu sobu?" drsko dijete će jednostavno izjaviti: "Idem se igrati s lutkama u dnevnu sobu". Iako ste mu već možda rekli da treba pričekati i da se ne može igrati sada u toj sobi.

5. Vaš pokušaj da uvedete disciplinu prolazi potpuno neuspješno

Vi: "Ako ne budeš to napravio ići ćeš u sobu". Dijete: "Ti ćeš ići u sobu". Vi ne znate što biste rekli na taj dječji odgovor.

6. Obraća vam se naredbom

Izjavna rečenica djeteta: "Mama, (ili vas zove po imenu), dođi". 7. Ne zanima ga što drugi misle

Kad je ovakvo dijete u pitanju, nikad se ne morate brinuti o njegovom osjećaju za sebe. Izabrat će ludu odjevnu kombinaciju, staviti šešir na glavu i vrlo ponosno otići u vrtić. Izgledat će zadovoljno i sretno, i neće ga zanimati što drugi ljudi misle.

8. Počinjete sumnjati da su mu ruke vezane za bokove

... koliko ih drži na njima dok izjavljuje i naređuje.

9. Njegova omiljena fraza je: "Ti nisi moj šef!"

Odjednom shvatite da je dijete koje je visoko samo 110 centimetara i ne može se samo brinuti za sebe, postalo vaš šef. Vi se brinete za hranu, krov nad glavom, odjeću i sve njegove potrebe, ali dijete određuje što će se raditi i kada.

 

 

Ne propustite