ŠOKANTAN TREND U REGIONU: Žene idu na rizični test da bi doznale nose li sina – curice abortiraju

Region
ŠOKANTAN TREND U REGIONU: Žene idu na rizični test da bi doznale nose li sina – curice abortiraju
.

Kako bi rodile sina žene u Crnoj Gori u posljednje vrijeme se podvrgavaju rizičnoj genetskoj analizi u ranoj trudnoći, a u slučaju da utvrde da će roditi djevojčicu naprave pobačaj.

 

Priču o strašnoj “crnogorskoj modi” objavila je tamošnja Radio televizija kroz priču četrdesetrogodišnje žene iz Bijelog Polja koja ima troje djece. Ona se podvrgla biopsiji korionskih resica kako bi rodila sina.

Otvoreno sam otišla kod njega i rekla: ja bih poradila na trećem dijete, odnosno ja bih rodila sina. On mi se nasmijao i rekao: dobro, ja ti čestitam na hrabrosti, važi, idemo redom”, ispričala je svoj odlazak ginekologu Amela, koja je pretragu učinila u privatnoj linici u Beogradu u osmom tjednu trudnoće.

U Beogradu sam radila tu biopsiju i imala sam sreću da to samo jednom napravim, iz tog razloga sam i radila, da to bude dječak”, navela je Amela.

Da je bila djevojčica, ne znam šta bih uradila. Srećom, bio je sin. Željela sam sina da bih udovoljila mužu… Znam žene koje su radile više abortusa, nakon što su uradile biopsiju korionskih resica  i otkrile da nose djevojčicu“, kaže ona.

Brojne žene iz Crne Gore odlaze upravo u Beograd kako bi ondje obavile pretragu. “Naravno, imali smo saznanja iz medija, ali iz nekih stručnih sastanaka, da se rade takve analize što ste spominjali u cilju određivanja spola. S aspekta struke mi to ne možemo nikako podržati, posebice kada imamo u Srbiji, vjerojatno i u Crnoj Gori, bijelu kugu”,  rekao je za RTS Aleksandar Stefanović, direktor Ginekološko-porodiljne klinike KCS.

Biopsija korionskih resica podrazumijeva uzimanje uzorka posteljice u osmom ili devetom tjednu trudnoće, a to omogućava da se u zakonskom roku obavi abortus. Testirati se genetski samo zbog saznanja spola nije po zakonu ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji, ali je teško utvrditi zbog čega žena traži uputnicu za tu analizu.

Dr. Stefanović ističe kako svi roditelji moraju znati da sve te analize nose rizik ne samo za samu trudnoću nego i za majku i za zdravlje djeteta, jer mogu izazvati ozbiljne komplikacije, sepsu pa i gubitak maternice.

 

(Novi.ba/Net.hr)

Ne propustite