Tata joj je Bora, a brat Žika Todorović, ona je pravo ČUDO: Pogledajte kako izgleda!

Show
Tata joj je Bora, a brat Žika Todorović, ona je pravo ČUDO: Pogledajte kako izgleda!
.

Dana Todorović rođena je 1977. u Beogradu. Školovala se u mnogim gradovima kao što su Budimpešta, Detroit, Indijanapolis i Njujork, a studije drame završila je u Londonu. Te se bavi glumom i prevođenjem.

Čak je a šest godina radila je i kao prevodilac u Ujedinjenim nacijama, te je prevodilačko iskustvo posebno stekla u oblasti filma i pozorišta.

2

Njen prvi roman „Tragična sudbina Morica Tota“ koji je preveden je na njemački i engleski jezik, čak je objavila je dvije knjige priča za djecu za Sloveniju, a „Park Logovskoj“je posebno posvetila je svom ocu Bori, koji se mnogo radovao njegovom objavljivanju.

1

Sigurno je da je moja nekadašnja, mladalačka želja da budem glumica, pa tako i činjenica da sam u Londonu završila “studije drame” (smer koji je po mnogo čemu sličan našoj dramaturgiji), uticala na to da moji romani sadrže određene dramske karakteristike. Gluma svakako može biti od velike pomoći u građenju književnog djela, pogotovu kada su dijalozi u pitanju, jer se kroz taj mehanizam izgovaranja rečenica, odnosno replika, lako može izdvojiti autentično od lažnog, a čitaoca je, baš kao i publiku u pozorištu, jako teško prevariti – kaže autorka.

Roman “Park Logovskoj” je posvetila ocu, a tada je rekla:

– To je jedna od onih veoma ličnih posveta koju samo onaj kome je namijenjena može u potpunosti da razumije, a nastala je iz jednog, za mene, veoma posebnog trenutka bliskosti prije nego što nas je napustio. Bora je, inače, bio veoma zainteresovan za moju književnu karijeru i sa velikim nestrpljenjem je čekao na taj drugi roman. Često mi je, iz one najčistije roditeljske želje da mu dijete bude uspješno, sugerisao:


Jao, samo da ti ovaj roman bude deblji od prvog… delovaće, nekako, impozantnije. I ubaci malo više dijaloga, narod to voli, biće lakše za čitanje…” Bora je bio izrazito duhovit i zabavan otac, i mogu samo da se nadam da je makar djelić tog duha prenio i na mene.

Ne propustite