STRAŠNO UPOZORENJE: 'Ne želim plašiti ljude, ali stiže veliki udar i ne može se izbjeći'

Svijet
STRAŠNO UPOZORENJE: 'Ne želim plašiti ljude, ali stiže veliki udar i ne može se izbjeći'
.

Nakon snažnog zemljotresa magnitude 7,1 u Meksiku koji je smrtio više od 200 ljudi, Kaliforniju je pogodio niz manjih podrhtvanja tla od kojih je najsnažnije iznosilo 3,2 prema Richteru. 

Tačnije, u nedjelju je unutar 24 sata zabilježno je 28 manjih podrhtvanja. 

Tektonske ploče na kalifornijskom području stalno se kreću brzinom od 1 do 10 centimetara godišnje, što može prouzročiti zemljotres koji ipak često prolaze nezapaženo.

- Studije pokazuju da je u između posljednjih 1000 i 2000 godina bilo desetak većih zemljotresa na tom području s prosječnim vremenskim razmakom između 100 i 150 godina, kaže Graves, a njegov kolega Matthew Blackett sa sveučilišta Coventry smatra da 'iako Mexico City i Kalifornija nisu na istom rasjedu, postoji 60 posto vjerojatnosti da će Kaliforniju pogoditi jaki potres u idućih 30 godina jer je kalifornijska struktura slična meksičkoj'.

Stručnjaci još od 2008. godine upozoravaju da bi snažniji zemljotres u San Andreasu rezultirao s više od 1800 mrtvih, 50 hiljada povrijeđenih štetom od oko 200 milijardi dolara.

Razorni zemljotres mogao bi svakog trenuka pogoditi Kaliforniju i ljudi već sada moraju poduzeti sve da se zaštite, upozorila je i seizmologinja Lucy Jones iz Američkog seizmolooškog ureda u maju ove godine.

 

Ne propustite