Evropska komisija pozvala Španiju da pokrene dijalog s Katalonijom

Svijet
Evropska komisija pozvala Španiju da pokrene dijalog s Katalonijom
.

Evropska komisija u ponedjeljak je pozvala Španiju da pokrene dijalog s Katalonijom, navodeći da nasilje nije rješenje i također pozivajući na jedinstvo i izražavajući podršku španskom premijeru Marianu Rajoyu u, kako ih je nazvala, "unutrašnjim stvarima Španije".

- Pozivamo sve bitne aktere da se odlučno odmaknu od konfrontacije ka dijalogu. Nasilje nikada ne može biti instrument politike - izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Schinas na redovnom brifingu za novinare nakon nasilnih prizora tokom referenduma o nezavisnosti regije koju su vlada i sudovi u Madridu proglasili neustavnim. 

Također osuđujući "podjele i fragmentacije", on je saopćio da će predsjednik komisije Jean-Claude Juncker i španski premijer Mariano Rajoy razgovarati tokom dana. Članovi njihovih kabineta bili su u kontaktu tokom vikenda.

Schinas je odbio komentirati da li je "nasilje" koje je osudila EU izazvala španska policija. Također je pozvao na "stabilnost i jedinstvo" u vrijeme kada katalonski čelnici pozivaju na jednostranu objavu nezavisnosti.

- Komisija ponavlja svoju dugoročnu politiku da bi Katalonija ukoliko se otcijepi - u dogovoru s Madridom - morala napustiti EU i podnijeti molbu za članstvom. Bez takvog sporazuma s Madridom, EU neće priznati taj potez - kazao je. 

- Po španskom ustavu, jučerašnje glasanje u Kataloniji nije legalno. Za Evropsku komisiju, kako je predsjednik Juncker često ponavljao, to je unutrašnja stvar Španije s kojom se mora baviti u skladu s ustavnim poretkom Španije - navodi komisija u saopćenju, prenosi Reuters.

Ne propustite