Nenadić: Kaznene odredbe za one koji se ne pridržavaju dana žalosti u KS-u

Bosna i Hercegovina
Nenadić: Kaznene odredbe za one koji se ne pridržavaju dana žalosti u KS-u
.

Izmjene Zakona o proglašavanju žalosti u Kantonu Sarajevo, koje će u skupštinskim klupama biti razmatrane na sjednici  2. oktobra, unaprijedit će proceduru legitimnosti predlagača za proglašenje, način i dužinu trajanja žalosti, ali i kaznene odrebe za one koji se ne pridržavaju dana žalsti - kazao je Feni ministar pravde i uprave u Vladi KS-a Mario Nenadić.

 

Također je istakao da će Ministarstvo Skupštini predložiti i izmjene Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koje se odnose na usklađivanje sa Zakonom o državnoj službi, ali i proširivanje ove kategorije na način da će i žrtve rata, konkretno žene koje su žrtve silovanja tokom ratnih dešavanja, imati pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Naglasio je da Zavod za besplatnu pravnu pomoć, čiji je osnivač Ministarstvo, gotovo savršeno funkcioniše  u sudovima i nadležnim organima.

 

- Vlada KS-a finansira i advokate po službenoj dužnosti, tako da su smanjeni troškovi kroz postojanje ovog zavoda - naglasio je. 

 

Istakao je da je na dnevnom redu i dopuna Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo. Pojasnio je da svaka nacionalna manjina koja je organizirana u udruženje, ima pravo da predloži svog člana u Vijeće nacionalnih manjina koje je savjetodavni organ Vlade KS-a za pitanja prava nacionalnih manjina u KS-u.

Problem nastaje, dodao je, ukoliko se kao predstavnici jedne nacionalne manjine pojavljuju dva ili više udruženja.

Najbolja opcija je, dodao je Nenadić, da udruženja u dogovoru kandidiraju jednog predstavnika. Ukoliko to nije moguće, predložene izmjene navode da će Skupština imenovati predstavnika iz onog udruženja koje je ranije registrirano u Ministarstvu.

Na istoj sjednici naći će se i Prijedlog zakona o izmjename zakona o preuzimanju te zakupu poslovnih zgrada i prostorija po skraćenom postupku.

Između ostalog, zastupnici će na ovoj sjednici razmatrati Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kao i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju 11 javnih ustanova iz oblasti zdravstva za 2016. godinu, te izvještaje o poslovanju šest kantonalnih javnih komunalnih preduzeća za prošlu  godinu, i to Tržnice-pijace, Rad, Pokop, Sarajevogas, Park i Toplane.

 

Ne propustite