Civilne NATO vježbe - Simuliran zemljotres, poplave i hemijski incident

Bosna i Hercegovina
Civilne NATO vježbe - Simuliran zemljotres, poplave i hemijski incident
.

U okviru civilne NATO-ove vježbe "Upravljanje posljedicama katastrofa Bosna i Hercegovina 2017"  danas su na nekoliko lokaliteta u Tuzlanskom kantonu održane  aktivnosti praktičnog dijela te vježbe u kojima su raspoređeni timovi za spašavanje iz 34 zemlje.

 

Terenske vježbe  se odvijaju na lokalitetima jezera Modrac, bivše fabrike Guming, rijeke Oskove i naftnih terminala u Živinicama, a scenarij uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje, te zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

 

Ekipe koje su na terenu i učestvuju u vježbama iz minute u minutu dobijaju nova saznanja, scenarij im nije u potpunosti poznat, kako bi se vidjelo stvarno stanje njihovog djelovanja u kriznim situacijima i sposobnost međusobne koordinacije.

 

Na jezeru Modrac u Lukavcu izvedena je pokazna vježba spašavanja utopljenika, koji su uslijed sabraćajne nesreće ostali zarobljeni u automobilu koji je  nakon nesreće završio u jezeru. Nakon toga uslijedila je vježba spašavanja civila iz potopljenih sela, nakon prirodne katastrofe prilikom koje  su se uslijed obilnih kiša izlile rijeke.

 

Ta vježba je izvedena paralelno s hemijskim incidentom i nesrećom na žičari, kako bi se pokazala koordinacija svih službi uključenih u spašavanje ljudi i materijalnih dobara, a u vježbi su učestvovale spasilačke ekipe iz Bjelorusije, Ukrajine, Crne Gore, Srbije, Španije i Hrvatske

 

- Na ovoj lokaciji djeluje oko 200 osoba koje su obavljale hemijsku detekciju te spašavanje na vodi   i pod vodom - izjavila je šefica upravljačke grupe za BiH u NATO-ovoj vježbi Arina Bešlagić.

 

Po njenim riječima  cilj te vježbe je pokazati interoperabilnost međunarodnih i lokalnih timova, ocijenivši da se to danas na terenu i pokazalo.

 

- Imali smo tim za spašavanje pod vodom iz TK-a koji je zajedno s ekipom iz Bjelorusije obavio jedan dio scenarija. Bjeloruskom timu za ABHO incidente je bio potreban čamac, a skupa s ekipom Civilne zaštite TK-a uspjeli su obaviti zadatak - dodala je.

 

Na toj lokaciji planirano je i izvođenje vježbe vertikalnog spašavanja stanovništva,između ostalog i djece s posebnim potrebama, a u toj vježbi  učestvovat će  dva helikoptera Oružanih snaga BiH koji će unesrećene izmjestiti na sigurnu lokaciju, kao i Save the Children, organizacija koja se brine za prihvat djece u kriznim situacijama.

 

U spomenutim  vježbama učestvuje  i Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.

 

Zapovjednik hrvatskog tima za spašavanje na vodi Tomislav Marević smatra da su vježbe neprocjenjiva iskustva.

 

- Na jednom mjestu imamo priliku s kolegama iz 34 zemlje i 48  različitih organizacija razmijeniti iskustva o tehnikama i opremi koju  svi  razvijamo, tako da to ima jednu dodanu vrijednost osim ove operativne - smatra Marević.

 

Dodao je da iskustva iz 2014. godine kada su se dogodile   poplave na područjima koja spajaju Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, već su na neki način pokazala da BiH i Hrvatska mogu zajednički djelovati.

 

Predstavnik službe spašavanja Bjelorusije Ruslan Haudurovich smatra da svaka internacionalna saradnja je korisna u situacijama katastrofa kao što su ove, prilikom kojih se razmjenjuju znanja, iskustva, i usavršavaju vještine  te vježba interoperabilnosti.

 

 

Istovremeno je izvedena vježba na lokalitetu bivše fabrike Guming, gdje je  simuliran  zemljotres usljed kojeg je došlo do rušenja višespratnice i spašavanje  građana zatrpanih u  tim ruševinama.

 

Poslije zemljotresa spasioci su se susreli i s neeksplodiranim ubojitim sredstvom, te radioaktivnim izvorom zbog čega su na terenu angažovani i deminerski i radijacijski timovi.

 

Rukovodilac akcije spašavanja na lokalitetu Guminga, Miralem Mulać istaknuo je da se na tom lokalitetu provode tri nivoa aktivnosti.

 

Po njegovim riječima prvi nivo je prvi sistem odgovora, u kojem su angažovani domaći vatrogasci  i hitna pomoć, kao i predstavnici crvenog križa. U drugom odgovoru angažovana je Federalna uprava  civilne zaštite,  odnosno tim USAR koji je specijalizovan za spašavanje iz ruševina.

 

- Zbog specifičnih situacija na pojedinim tačkama angažovani su USAR timovi iz Rumunije, Ukrajine i Azerbejdžana - dodao je Mulać.

 

Naglasio je da se scenariji i događaju mijenjaju kako bi se bolje moglo odgovoriti zadatku.

 

Navodi da je u tu vježbu uključen veliki broj snaga iz BiH, ocijenivši da su pokazale i organizovanost u rukovođenju akcijama spašavanja.

 

Vježbu zajednički provode Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora,  timovi Federalne uprava civilne zaštite, vatrogasci, organizacije crvenog križa, hitne pomoći i volonteri.

Ne propustite