Kako uz pomoć vježbanja spriječiti prijevremenu smrt-Izdvojite 30 minuta dnevno i produžite svoj život

Zdrav život
Kako uz pomoć vježbanja spriječiti prijevremenu smrt-Izdvojite 30 minuta dnevno i produžite svoj život
.

Nauka je dokazala da osobe koje vježbaju 5 puta sedmično po 30 minuta smanjuju rizik od srčanih bolesti i prijevremene smrti. 

Istraživanje sprovedeno u 17 država širom svijeta, koje je uključilo 130.000 ljudi, pokazalo je da bilo kakva fizička aktivnost, od vježbanja u teretani, do planinarenja ili običnog šetanja, smanjuje bolest i produžava vaš život. Naučno istraživanje, na čelu sa specijalistom za srčana oboljenja, dr. Skotom Learom, sprovedeno u Kanadi u bolnici St.Paul pokazalo je da postoji povezanost između trajanja vašeg životnog vijeka i vaše tjelesne aktivnosti. 

Zapravo, nije dokazano da postoji granica u kojoj previše tjelesne aktivnosti šteti vašem srcu i vašem organizmu. Zapravo, vodeći uzročnik smrtnosti u svijetu jesu kardiovaskularne bolesti koje su prošle godine onijele čak 9.5miliona svjetskog stanovništva.

tumblr-o7pa9h57ed1vvugnso1-500

"Hodanjem 30min dnevno ima veliki utjecaj na vaše zdravlje, a svakako veća količina aktivnosti dodatno smanjuje rizik od srčanih oboljenja" istakao je Lear za medicinski časopis Lancet.

Također je podsjetio kako tablete i druge metode za prevenciju od srčanih bolesti nisu dostupne siromašnijim osobama, međutim za hodanje ili trčanje svi su sposobni. Preporuka svjetske zdravstvene organizacije za osobe od 18 do 64 godine jeste da najmanje 150minuta sedmično provedu baveći se nekim tjelesnim aktivnostima, kao i da dva puta sedmično rade na jačanju svojih mišića.

Team dr. Lear-a je dokazao da, ukoliko bi stanovništvo poslušalo sve ove preporuke, stopa srčanih bolesti bila bi smanjena za čak 4.6%; dok u isto vrijeme bi bila spriječena svaka 12-ta prijevremena smrt u svijetu. 

Ne propustite