ISTRAŽILI SMO/TOPLANE SPREMNE ZA SEZONU GRIJANJA: Evo kad možete očekivati uključenje!

Bosna i Hercegovina
ISTRAŽILI SMO/TOPLANE SPREMNE ZA SEZONU GRIJANJA: Evo kad možete očekivati uključenje!
KJKP «Toplane – Sarajevo» d.o.o. su u periodu od 15. do 20. septembra 2017. godine, u terminu od 08.00 do 16.00h, vršile funkcionalne probe na sistemu centralnog grijanja kao tehničku provjera cjelokupnog toplifikacionog sistema pred nastupajuću sezonu grijanja za 2017/2018. godinu, kazao je za Novi.ba Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora ovog preduzeća.

KJKP «Toplane – Sarajevo» d.o.o. su u periodu od 15. do 20. septembra  2017. godine, u terminu od 08.00 do 16.00h, vršile funkcionalne probe na sistemu centralnog grijanja kao tehničku provjera cjelokupnog  toplifikacionog sistema pred nastupajuću sezonu grijanja za 2017/2018. godinu, kazao je za Novi.ba Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora ovog preduzeća. 

Početak sezone grijanja je definisan Uredbom o opštim ulovima za proizvodnju, isporuku i korištenje  toplotne energije  prema kojoj zvanična sezona grijanja počinje 15. oktobra, odnosno sezona grijanja može započeti i ranije, u slučaju da dva  dana uzastopno prosječna dnevna temperatura vanjskog zraka bude jednaka ili ispod 12 stepeni celzijusa - rekao je Ljubuškić.

Dodao je i kako dnevni režim zagrijavanja u sezoni grijanja podrazumijeva zagrijavanje od 06.00 ujutro do 22.00 sata uvečer, te da je projektna temperatura unutar objekta 20 stepeni celzija s mogućnošću odstupanja od jedan stepen manje ili više. 

- Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanja zgradama KS za održavanje instalacija centralnog grijanja unutar objekata je nadležan upravitelj kojeg građani sami sebi biraju, tako da u slučaju eventualnih  kvarova na unutrašnjim instalacijama centralnog grijanja, građani se trebaju obratiti svom upravitelju, a u slučaju havarija  ili potrebe za hitnom intervencijom mogu i Toplanama na broj telefona koji se nalazi na poleđini  svakog mjesecnog računa za centralno zagrijavanje - kazao je Ljubuškić.

 

CIJENA

- Zagrijavanje se  vrši putem tople vode  koja se zagrijava prirodnim gasom.  Znači prirodni gas je osnovni energent za proizvodnju toplotne energije. Kako gas učestvuje u ukupnim troškovima preduzeća do 65%, logično je da svaka promijena cijene gasa, bilo da se radi o povećanju ili sniženju,  iziskuje istovremenu korekciju cijene centralnog grijanja, odnosno iziskuje usklađivanje  naše cijene  sa cijenom energenta od kojeg se ona proizvodi, a to je prirodni gas.

U posljednje dvije godine Vlada KS je reagovala na promijenu cijene prirodnog gasa, tako što je svaki put  u tom slučaju korigovala tj., uskladila cijenu centralnog grijanja sa cijenom prirodnog gasa. Ukoliko cijena prirodnog gasa  u narednom periodu ostane ista neće biti ni promijene cijene centralnog grijanja - kazao je Ljubuškić za Novi.ba.
 

 

 

 

Ne propustite