SA 17 GODINA I BEZ VOZAČKE U SMRT Prijatelji i profesori u šoku nakon pogibije omiljenog učenika: 'Bio je divan dečko, ne osuđujte njegove roditelje!'

Region
SA 17 GODINA I BEZ VOZAČKE U SMRT Prijatelji i profesori u šoku nakon pogibije omiljenog učenika: 'Bio je divan dečko, ne osuđujte njegove roditelje!'
.

Učenik II. razreda jedne zagrebačke strukovne škole V. K. K. prije mjesec dana navršio je 17 godina, a njegov život naprasno se ugasio u nedjelju u 23.45 sati kad je na raskrižju Prilaza baruna Filipovića sa Selskom cestom ignorirao crveno svjetlo na semaforu.

Srednjoškolac se motociklom Yamaha YZF 125, na kojem je vozio 18-godišnju N. K., sudario s Peugeotom, nakon čega je odbačen na Golf, a oba automobila u raskrižje su ušla na zeleno svjetlo na semaforu.

Uzoran srednjoškolac

Ono što je najgore, a i dodatno rastužuje je činjenica da je V. K. K., inače uzoran srednjoškolac, nesuđeni mehatroničar i bivši član streljačkog kluba Sopot, kobnu večer sjeo na motocikl bez vozačke dozvole, pritom ne mareći za svoj život i za živote ostalih sudionika u prometu.

I dok liječnici u KBC-u Sestre milosrdnice pokušavaju olakšati proživljeno njegovoj 18-godišnjoj suputnici koja je teško ozlijeđena, prijatelji preminulog mladića ne mogu doći k sebi od šoka. Nekolicina njih s kojima smo razgovarali ne mogu vjerovati da je policijsko izvješće pokazalo da je V. K. K.  prošao kroz crveno na semaforu.

- Nije nam jasno da je projurio kroz crveno. Pa on je volio živjeti i bio je itekako svjestan opasnosti koje vladaju na ulici. I sam se znao ljutiti kad vidi da netko oduzme prednost na cesti. Vozački za A kategoriju planirao je položiti uskoro. Njemu su strast bili kotači pa je upisao smjer mehatroničar. Ne znam zašto svi sad osuđuju njegove roditelje koji pošteno i skromno žive i govore da su sina odveli u smrt kupnjom motora, ali znajte, V. K. K. je bio štedljiv - rekao je za Jutarnji list jedan od prijatelja stradalog tinejdžera.

Shrvani trener

Vijest o pogibiji shrvala je i Antu Banića, trenera u Streljačkom klubu Sopot, koji je do prije nekoliko godina stradalom V. K. K. bio uzor.

- Tužnu vijest su mi rekli njegovi školski prijatelji koji su na slikama u medijima prepoznali motor jer je bio specifičnih boja. Bio je divan dečko i jako dobar učenik. U našem streljačkom klubu gađao je od 5. razreda. Na zadnjem natjecanju, netom prije upisa u srednju kad je prestao trenirati, V. K. K. je bio viceprvak Hrvatske u malokalibarskoj puški u ležećem položaju. Nakon upisa u srednju me posjećivao, ali nikad više nije gađao i zbog toga mi je žao jer je imao afiniteta. Bio je vrhunski đak, a na praksi u automehaničarskoj radnji rado su ga hvalili. Bio je pravi šegrt i majstor, u isto vrijeme željan znanja - rekao  je Ante Banić iz SK Sopot koji o roditeljima 17-godišnjaka ima samo riječi hvale.

Ogorčeni stanari

Zbog strašnog prizora ogorčeni su, pak, bili stanari okolnih stambenih zgrada na kobnom raskrižju, od kojih su nam neki rekli da je “Prilaz baruna Filipovića otkad su uskladili semafore postao pista na kojoj mladi na svojim prometalima liječe komplekse manje vrijednosti”.

- Bio je to silovit udarac od kojeg je nastao krš i lom, nakon čega se tišinom prolomio vrisak. Svjedoci su rekli da je tijelo motorista letjelo od udarca i da je u letu ostao bez cipela. Hitna i policija su brzo došli, no motociklistu nije bilo spasa. Njegovo je tijelo ostalo na tlu dok je drugu osobu odvezla Hitna. Bio je to prizor od kojeg strahuje svaki roditelj - zaključio je stanar Selske.

Prema policijskom izvješću, motociklist se vozio Filipovićevim prilazom i u raskrižje sa Selskom ušao je na crveno svjetlo, gdje se zabio u Peugeot, nakon čega je odbačen na Golf. Oba su automobila, inače, u križanje ušla na zeleno svjetlo na semaforu.

Savjet mladim vozačima: Poštujte prometne znakove i ograničenja brzine!

Nažalost, dogodila se još jedna nesreća s tragičnim posljedicama. Kao i za mnoge dosad, i za ovu je kriv ljudski faktor, odnosno nepažnja jednog od vozača - rekao  je Goran Husinec, dipl. ing.

- Jedno vozilo prošlo je kroz crveno svjetlo na semaforu. Prema neslužbenim informacijama, to je bio vozač motocikla koji je i maloljetna osoba te je nažalost smrtno stradao, a njegova suputnica na motociklu teže je ozlijeđena. Je li se tragedija mogla izbjeći? Da! Da motociklist nije prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, kako se neslužbeno navodi, te time napravio grubu grešku u prometu, ili da je vozačica osobnog vozila bila izuzetno pažljiva pa provjeravala pogledom situaciju u raskrižju, što je moguće jer u kasnim noćnim satima nema toliko prometa, nesreća bi bila izbjegnuta. Nažalost, ljudski faktor je pogrešiv, pogotovo u noći. Moj je savjet svim vozačima u noćnim satima, pogotovo onima mlađima, da poštuju prometnu signalizaciju i da kroz raskrižja voze izuzetno pažljivo, prilagođenom brzinom te da dobro promotre prometnu situaciju prije ulaska u njih - istaknuo je Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila.  

 

(Jutarnji.hr)

Ne propustite