INTERVJU/ GRADONAČELNIK KUTJEVA JOSIP BUDIMIR ZA NOVI.BA: Mladi su bogatstvo svake države

Aktuelno
INTERVJU/ GRADONAČELNIK KUTJEVA JOSIP BUDIMIR ZA NOVI.BA: Mladi su bogatstvo svake države
-

Preuzevši mjesto gradonačelnika Kutjeva s 25 godina, Josip Budimir postao je najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj, a ubrzo je postao i primjer kako u vremenu krize voditi lokalnu zajednicu. 

Za naš portal Josip je govorio o tome kako se snašao na gradonačelničkoj poziciji, na koji način je uspio srezati troškove od 7 miliona kuna, te da li je bilo teško dobiti povjerenje građana sa samo 25 godina. 

Cijeli intervju sa Josipom Budimirom pročitajte u nastavku. 

 

Novi.ba:  Na poziciji gradonačelnika Kutjeva ste od 2014. godine i gradonačelnička pozicija Vam je prvo radno mjesto, kako biste opisali vaš mandat i angažman u politici, te šta smatrate do sada svojim najvećim uspjehom, a šta neuspjehom?

JOSIP BUDIMIR: Moj prvi mandat kao gradonačelnika, najmlađeg gradonačelnika u Republici Hrvatskoj, obilježila je teška, gotovo bezizlazna financijska situacija koju sam zatekao preuzevši odgovornost za upravljanje gradom. Dugovi grada koji iznosom premašuju godišnji proračun, organizacijski problemi i nedostatak vizije te strateškog promišljanja u upravljanju gradom. Gotovo cijeli mandat sam rješavao navedenu problematiku i u konačnici, sa svojim suradnicima, i uspio. U samo dvije godine vratili smo dug grada koji je iznosio 7.200.000,00 kuna te realizirali 30 milijuna kuna investicija i projekata te u pripremi i fazi realizacije imamo projekata vrijednosti 100 milijuna kuna. Tu činjenicu smatram ogromnim uspjehom zbog toga što smo unatoč teškoj financijskoj situaciji i u vrijeme konsolidiranja proračunskog deficita paralelno realizirali milijunske investicije, u što su mnogi sumnjali.

Neuspjehom smatram to što kao lokalni čelnik nemam mehanizam niti mogućnost zaustaviti negativne demografske trendove odnosno iseljavanje sve većeg broja mojih sugrađana. To je problematika koja prelazi okvire djelovanja lokalnih samouprava i postaje nacionalno pitanje. Što se tiče političkog angažmana, politiku i politizaciju ne provodim u svome radu jer politika se vodi u Zagrebu, Sarajevu… Gradonačelnik sam kojemu je interes napredak moga grada, izgradnja komunalne i cestovne  infrastrukture, privlačenje sredstava iz EU fondova, pokretanje investicija, stvaranje boljih uvjeta za život, a politika neka se vodi u Vladi, Saboru Republike Hrvatske i na ostalim razinama vlasti.

josip1

Novi.ba:  U samo nekoliko godina uspjeli ste vratiti više od 7 milijuna kuna duga kojeg ste naslijedili od prethodne uprave, na koji način ste uspjeli srezati toliki minus? 

JOSIP BUDIMIR: Mnogi me to pitaju i očekuju neku čarobnu formulu za saniranje dugova, no način je vrlo jednostavan. Trošiš manje nego što prihoduješ te pošteno i odgovorno raspolažeš i upravljaš gradskim proračunom, odnosno novcem poreznih obveznika. Konkretnije: prilikom slaganja proračuna koji je uslijedio netom nakon preuzimanja odgovornosti postavili smo si cilj da u roku 2 godine proračun stabiliziramo i dovedemo na pozitivnu nulu. Odlučili smo se na racionalizaciju poslovanja i mjere štednje koje su bile jedini ispravni put ka saniranju duga. Sastali smo se sa svim korisnicima proračuna i djelatnicima gradske uprave i predstavili model racionalizacije i štednje na koji su svi pristali jer bi nastavkom trenda neplaniranog i nepotrebnog trošenja proračunskih sredstava funkcioniranje gradske uprave došlo u pitanje, samim time i njihova egzistencija, egzistencija svih udruga, sportskih društava koje čine identitet ovog grada. Prvo sam, kao primjer, smanjio sebi plaću za 30%, djelatnicima gradske uprave za 15%.

Tu smo već postigli određene uštede, ali i sve ostale troškove (reprezentacija, putovanja, seminari) smo sveli na minimum, a sav onaj slobodni novac usmjerili na saniranje proračuna. Tako dvije godine i uspjeli smo! Najteže je bilo ostati dosljedan, jer mnogi ovise o gradskom proračunu, pogotovo mladoj osobi – tada 25-godišnjaku, izdržati pritiske i nedostatak novca, ali imali smo svoj cilj i nismo skrenuli sa zacrtanog puta. Danas sve udruge, društva, naselja, projekti, mladež, umirovljenici, socijala imaju 30% veću financijsku potporu grada nego što su ikad imali.

Novi.ba: Zanimljiva je činjenica da su vaši korijeni iz Posušja u zapadnoj Hercegovini, koliko posjećujete Posušje, te da li pratite političku situaciju u BiH i kako biste ocijenili odnos Hrvatske i zemalja regiona?

JOSIP BUDIMIR: Posušje posjećujem nekoliko puta godišnje. Ipak je to moj drugi dom, mjesto u kojem su rođeni i odrasli moji roditelji, gdje i danas živi velika većina moje obitelji, te je pripadnost i ljubav prema tome prekrasnom gradiću velika.  Političku situaciju u BiH ponekad popratim, konkretnije ne stignem zbog posla i obaveza, ali poznata mi je problematika i politički procesi u BIH. Odnos Hrvatske i zemalja regije ocjenjujem dobrim, posebice odnos Hrvatske prema susjedima gdje naša Vlada nastupa prijateljski te konsenzusom i dijalogom nastoji pristupiti problematici međudržavnih odnosa.

josip2

Novi.ba: Imali ste samo 26 godina kada ste postali gradonačelnik, da li je bilo teško dobiti povjerenje građana?

JOSIP BUDIMIR: Malo ću vas ispraviti, 25 godina sam imao kada sam postao gradonačelnik. Povjerenje građana je tada bilo teško dobiti iz razloga što na ovim prostorima još uvijek postoje razne predrasude, pogotovo prema mladima, našem nedostatku iskustva, ali mislim da je za povjerenje građana presudila moja otvorenost i iskrenost. U kampanji sam otvoreno priznao da nemam iskustva u upravljanju jedinicom lokalne samouprave, ali imam iskrenu namjeru, volju, energiju za učenjem te pošten pristup radu i odnosu prema svojim sugrađanima, nisam opterećen prošlošću te da ću svu svoju energiju, znanje i motiviranost usmjeriti ka sveobuhvatnom razvoju grada Kutjeva. I uspio sam, te još kao student 5. godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku, dobio povjerenje građana grada Kutjeva.

Novi.ba: Jedan ste od najuspješnijih gradonačelnika u Hrvatskoj trenutno, koji su vaši planovi za naredni period, te kako vidite općinu Kutjevo u budućnosti?

JOSIP BUDIMIR: Vjerujem da u Hrvatskoj ima puno uspješnijih gradonačelnika od mene. Ja samo radim ono za što sam dobio povjerenje svojih sugrađana. Prije nekoliko mjeseci usvojili smo strategiju razvoja grada Kutjeva; strateški dokument u kojem su sadržani svi planovi, projekti, programi i aktivnosti koje planiramo ostvariti u kratkoročnom, ali i onom dugoročnom razdoblju. Imamo viziju i znamo što nam je činiti te će intencija biti još kvalitetnije i konkretnije privlačenje sredstava iz EU fondova. Pripremanje projekata, apliciranje i realizacija istih u svrhu poboljšanja životnog standarda i kvalitete življenja svih naših sugrađana, stanovnika grada Kutjeva.

josip4

Novi.ba: Mladi u Bosni i Hercegovini i regionu mogu mnogo naučiti na Vašem primjeru, na kraju da li imate poruku za one mlade ljude koji se žele baviti politikom?

JOSIP BUDIMIR: Mladi su iskreno bogatstvo svake države, pogotovo mladi sa naših prostora koji su zaista vrlo talentirani, inteligentni, kreativni, inovativni i sposobni te samo trebaju priliku. To znači da je potrebno pružiti mogućnost i osigurati prostor za rad i djelovanje mladima u svim resorima i svi možemo imati „win – win“ situaciju. Potrebno je iskoristiti sav potencijal i kapacitet mladosti u cilju konkretnijeg i značajnijeg razvoja ovih naših prostora. Svim mladima poručujem da se uključe u politiku, političke aktivnosti i procese jer to je mjesto gdje se definira naša budućnost, budućnost naše djece, a to sigurno ne želimo prepustiti drugima. Moramo se sami izboriti za bolje sutra, zbog naše djece i svih budućih generacija koji dolaze.  

Ne propustite