IZLAŽETE SE VELIKOM RIZIKU: Nikad ne smijete spavati u avionu! Evo zbog čega

Zanimljivosti
IZLAŽETE SE VELIKOM RIZIKU: Nikad ne smijete spavati u avionu! Evo zbog čega
.

Ako spavate u avionu izlažete sebe velikom riziku što se može odraziti na vaše zdravlje

Spavanjem u avionu rizikujete da uslijed promjene nadmorske visine i nemogućnosti da kontrolišete pritisak u bubnoj opni dođe do oštećenja vašeg sluha.

Nekim ljudima se čini da će im bubne opne pući kako se povećava nadmorska visina. To se dešava kada pritisak koji dolazi od spolja nije jednak onome iznutra, najčešće kada avion slijeće i drastično smanjuje visinu.

Ovo može da se riješi ukoliko otvorite ušni kanal poznat pod nazivom eustahian tako što ćete otvoriti vilicu ili žvakati. Zbog toga nekada stjuardese dijele slatkiše prije slijetanja. Ali, ako spavate pri promjeni pritiska i vaš kanal ostane zatvoren, može đoći do oštećenja zvanog barotrauma.


Barotrauma može da dovede do nekih blagih tegoba i svako od nas je iskusi često u životu. Ali u nekim ozbiljnijim slučajevima kada je ušni kanal zadužen za pritisak duže zatvoren, dolazi do zadržavanja tečnosti iza bubne opne koje mogu izazvati infekciju koja je bolna i smanjuje sluh. Može čak doći do duboke fistule i krvarenja iz ušiju.

Pošto je povezana sa promjenom nadmorske visine može da pogodi i ronioce i ljude koji putuju na planinu. Takođe, uslijed neke jake eksplozije može doći do barotraume. Dešava se da se javi i kod pacijenata kojima se radi reanimacija.

Kako biste ovo spriječili neophodno je da se u avionu probudite čim kapetan najavi slijetanje bez obzira na to koliko vam se spava.

Ne propustite