Oslobodite se PROŠIRENIH VENA zauvijek uz upotrebu jednostavnog sastojka IZ KUHINJE!

Porodica i zdravlje
Oslobodite se PROŠIRENIH VENA zauvijek uz upotrebu jednostavnog sastojka IZ KUHINJE!
.

Mnoge osobe imaju problem proširenih  vena, a na proširenost vena utječe ishrana, dugo stajanje, sjedenje, obuća, visoke potpetice, trudnoća. 

Potrebno je da imate zdrave navike, te da unosite dovoljno vitamina i proteina, a posebno vitamina C. 

Ovaj lijek vam može pomoći da ih se riješite, a za njegovu pripremu vam trebaju samo tri lako dostupna sastojka. 

Potrebno je: 


Pola šolje jabukovog sirćeta
3 kašike aloe vere u gelu
Pola šolje usitnjene mrkve

Priprema:

Vrlo jednostavno, samo stavite sve sastojke u blender dok ne dobijete finu smjesu. Primjenjujte sa zavojem, nanesite smjesu na noge, a zatim stavite zavoj.

Ostavite da stoji pola sata i isperite mlakom vodom. Noge podignite malo dok smjesa ne počne djelovati.Mrkva djeluje kao antioksidans, aloe vera antiupalno,a jabukovo sirće sprječava stvaranje krvnog ugruška.

 

OPREZ: Zadržavanje VODE U ORGANIZMU može izazvati OPASNE ZDRAVSTVENE PROBLEME - OVO su najčešći uzroci zadržavanja!

Naše tielo se najvećim dijelom sastoji od vode. Ona se nalazi u našim mišićima, krvi, kostima i organima. Iako nam je voda neophodna za normalno funkcionisanje, nekad organizam zadržava previše vode.

Ovaj poremećaj manifestuje se naticanjem dijelova tijela kao što su noge, ruke, stomak. Iako privremeno oticanje nije veliki problem, dugoročno zadržavanje može izazvati niz problema, kao što su otkazivanje bubrega, citoza jetre, problemi sa srcem, rana menopauza. Predstavljamo vam neke od najčešćih uzroka prekomjernog zadržavanja vode, kao i načine kojima se možete izboriti sa ovim problemom.

1. Ishrana


Kuhinjska so sadrži elemente neophodne za normalno funkcionisanje organize, ali prekomerni unos soli dovodi do niza problema, kao što su prekomjerna težina i zadržavanje vode.
Preporuka: smanjite unos soli na najviše 2300 miligrama (jedna kašičica soli). Pored toga, pokušajte da je u jelima zamijenite začinima kao što su mirođija, biber, organo, đumbir, biber, paprika, a možete koristiti i limunov sok, senf ili sirće.


2. Način života

Dugo sjedenje ili stajanje dovodi do zadržavanja vode u tkivima. Ovo lako možete primetiti po simptomima kao što su otečeni zglobovi ili noge.
Preporuka: Važno je da održavate normalnu cirkulaciju krvi tokom dana. Ukoliko vaš posao zahtjeva da sjedite cijeli dan, iskoritite pauze da se prošetate ili uradite par vježbi. Pokušajte da pronađete vremena za fizičku aktivnost tokom dana, 15-30 minuta biće sasvim dovoljno.

3. Lijekovi

Lijekovi za krvni pritisak, beta-blokatori, antidepresivi i drugi mogu dovesti do neželjenih efekata, među kojima je i zadržavanje vode.
Preporuka: ukoliko primetite ove simptome, obratite se svom ljekaru kako bi vam prilagodio terapiju.


4. Hormoni

Žene često imaju problema sa oticanjem pod uticajem hormona, bilo tokom mjesečnog ciklusa, perimenopauze i menopauze. Hormoni koji imaju najvažniju ulogu u ovome jesu estrogen i progesteron.
Preporuka: Prvo pokušajte da povedete računa o ishrani i eliminišete hranu koja dovodi do oticanja i nadimanja. Ukoliko ovo ne da rezultate, posjetite lekara. U krajnjem slučaju može vam prepisati hormonsku terapiju koja će vaše hormone dovesti u ravnotežu.


5. Problemi sa srcem

Jedan od simptoma srčanih poremećaja jeste oticanje nogu ili abdomena. Tada možete imati oticanje u kombinaciji sa slabošću, ubrzanim radom srca, kratkim dahom.
Preporuka: obavezno se obratite ljekaru. On će uraditi analize kao što je EKG, snimanje srca ili magnetnu rezonancu kako bi utvrdio uzrok i otpočeo liječenje.

 

NIKAKO IH NE ZANEMARUJTE: Ovi znakovi se čine nebitni, ali upućuju na ozbiljne zdravstvene probleme

 

Tijelo nam često šalje znakove koje mi zanemarujemo, misleći da su nebitni. Međutim, donosimo vam listu tih znakova koji mogu biti upozorenje za ozbiljne probleme. 

1. Oštećeni zubi

Ako ne konzumirate mnogo slatkiše ili ne pijete gazirane sokove a vaša zubna caklina je oštećena posjetite doktora opće prakse. Zatim tražite uputnicu za gastroenterologa jer vam caklinu vjerojatno nagriza želučana kiselina. 

Želučani refluks čest je zdravstveni problem kod mnogo ljudi. Još neki simptomi koji upućuju na ovo stanje su česte upale grla i konstantno loš okus u ustima.

2. Hemoroidi

Ne smijete ih ignorirati nego morate što prije posjetiti doktora da biste mogli pravilno da se liječite. Ako imate hemoroide koji se ne povlače nakon tretmana –postoji vjerojatnost da to uopće nisi hemoroidi. 

To mogu biti izrasline koje upućuju na Chronovu bolest, autoimunu upalnu bolest probavnog sustava. U tom slučaju obratite se gastorenterologu kako biste napravili sve potrebne pretrage i uklonili sumnju na bolesti.

 

3. Osip popraćen svrbežom i guljenjem kože

Kada se ovakva reakcija pojavi na laktovima, koljenima, glavi ili leđima, ona je uglavnom znak ekcema. Međutim, može upućivati i na intoleranciju na gluten. Čak 25 posto oboljelih od celijakije ima takav oblik kožnog osipa (dermatitis herpetiformis), uz izostanak bilo kakvih probavnih problema.

 

4. Promjene u rukopisu

Kada pomislite na Parkinsonovu bolest, vjerojatno vam na pamet prvo padne tremor. Međutim, jedan od prvih znakova koji ukazuju na tu bolest zapravo je promjena u rukopisu. 

To se događa zbog nedostatka dopamina u mozgu koji uzrokuje ukočenost prstiju. Gubitak osjetila mirisa još je jedan znak koji upućuje na Parkinsonovu bolest.

 

5. Promjene u pamćenju

Ako vam se ponekad dogodi da nešto zaboravite, to nije za brigu. Međutim, ako svakodnevno zaboravljate, posjetite doktora. Ovakve 'rupe' u pamćenju prvi su znaci Alzheizmerove bolesti.

 

 

Ne propustite