Srpski novinari prosvjedovali zbog gušenja medijskih sloboda

Region
Srpski novinari prosvjedovali zbog gušenja medijskih sloboda
.

Srbijanske novinarske i medijske udruge, redakcije i organizacije civilnog društva najavile su zajedničke akcije kako bi domaćoj i međunarodnoj javnosti ukazali na gušenje medijskih sloboda i napade na neovisne novinare.

Na jednosatnom prosvjedu pred vladom u Beogradu, dvjestotinjak je novinara ukazalo na sve gore stanje u medijima i kršenje slobode izražavanja, što EU zamjera Srbiji u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o vladavini prava i ljudskim slobodama.

Jedan od povoda formiranja ad hoc skupine je prošlotjedno gašenje tjednika Vranjske i štrajk glađu koji je "zbog neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka" počeo osnivač i urednik Vukašin Obradović, donedavni predsjednik Nezavisne udruge novinara Srbije (NUNS).

 

"Gašenje ovih novina i štrajk glađu Vukašina Obradovića simboli su situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u cijelosti", navodi se u priopćenju skupine.

Najavili akciju za četvrtak

Njihov je potez uslijedio nakon sedmicu u kojem su ugašene Vranjske, napada Partije socijalista (PS) na novinare mreže KRIK koja je pisala o skandalu s kupnjom stana ministra obrane Aleksandra Vulina te pogrdnih poruka o novinarkama na naslovnici provladinog tabloida Informer.

Medijima i organizacijama uputili su poziv na zajedničku akciju u četvrtak, 28. setembra tako što će u podne zamračiti ekrane ili obilježiti svoja tiskana izdanja crnim znakom koji simbolizira medijski mrak "s kojim se već godinama suočavamo u Srbiji".

Potpisnici priopćenja su Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživačka novinarska mreža – BIRN, Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS, Centar za praktičnu politiku CRTA, Dnevni list Danas, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Južne vesti, Komitet prava za ljudska prava – YUCOM, KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, Kuća ljudskih prava, Lokal Pres - Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Media i reform centar Niš, Nedeljnik Kikindske, Nedeljnik, Novi magazin, Nedeljnik Vreme, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Peščanik, Transparentnost Srbija.

Ne propustite