Napeta sigurnosna situacija pred izbore u Njemačkoj, CDU vodi na anketama

Svijet
Napeta sigurnosna situacija pred izbore u Njemačkoj, CDU vodi na anketama
.

Nijemci sutra biraju novi saziv saveznog parlamenta na skoro 70.000 biračkih mjesta širom zemlje, dok u zemlji vlada napeta sigurnosna situacija, a stranka kancelarke Angele Merkel vodi u posljednjim anketama.

Zbog napete sigurnosne situacije i prijavljenih rupa u izbornom softwareu, Njemačka se suočava s izazovima da podalje zadrži sabotere i hakere.

Sigurnosnu situaciju otežavaju uzbune zbog nedavnih terorističkih napada u drugim evropskim zemljama, kontroverze oko ovogodišnjih izbora, istovremeni događaji poput Berlinskog maratona i Oktoberfesta u Minhenu, te strah od hakerskih napada, izvještava Xinhua.

Njemačka policija je do 13. septembra prijavila 2.250 prekršaja povezanih s izbornom kampanjom, od čega su 54 nasilni prekršaji poput nanošenja fizičkih povreda.

Kako piše France24, očekuje se da će nakon ovih izbora njemačka kancelarka Angela Merkel osigurati svoj četvrti mandat.

Merkelina konzervativna stranka CDU vodi ispred njenih trenutnih koalicijskih partnera, socijaldemokrata lijevog centra SPD.

Međutim, s rekordnih šest stranaka koje će u nedjelju ući u parlament, tek se treba vidjeti kako će izgledati buduća vladajuća koalicija.

Prema anketi koja je objavljena u četvrtak, CDU bi mogla pobijediti s 37 posto glasova, dok SPD ima podršku od 22 posto glasača. Trećina preostalih glasača i dalje je neodlučna.

S obzirom da nijedna od dvije najveće stranke nije oduševljena idejom o nastavku koalicije, pažnja se usmjerila na treće mjesto u utrci. Pored stranke Zelenih i ljevičara Die Linke, konkurenti su liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP) i antiimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD). Ove četiri stranke imaju podršku od oko 8 do 11 posto.

Ne propustite