ANKETA: Da li biste radili 'NA CRNO' izvan Bosne i Hercegovine?

Aktuelno
ANKETA: Da li biste radili 'NA CRNO' izvan Bosne i Hercegovine?
.

Uprkos državnim inspekcijama, brojni poslodavci u regiji zapošljavaju ilegalno, a mnogi neprijavljeni radnici i ginu na poslu. Veliki je broj ljudi koji odlaze preko granice u zemlje Zapadne Evrope kako bi pronašli posao, pa i onaj 'na crno'...

Kazne za prekršitelje su, smatra, premale. Prema njegovim izjavama, riječ je o 1.000 KM (500 eura) za pravne te 500 KM (250 eura) za odgovorne osobe i to bez obzira na to koliko se osoba zatekne u prekršaju.

Na crno najviše rade penzioneri, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade na crno.

Za rad 'na crno' je dosta atkraktivna Njemačka. 

Inače, obim rada na crno u Njemačkoj se osmu godinu zaredom smanjuje. U međunarodnoj usporedbi se Njemačka nalazi u sredini. Ali kada se uporedi s SAD-om ili Švajcarskom, onda je Njemačka očito dosta atraktivnija za rad na crno. Stručnjaci smatraju da je razlog tome veliki broj zakonskih regulativa među koje spada i minimalac i zaštita od otkaza.

Plate spremačica su i do 7.000 eura ukoliko su u bolje situiranoj kući. Realnija priča je između 3 i 5 hiljada evropskih novčanica.

Stručnjaci iz Instituta za njemačku privredu navode da se velik obim rada na crno u domaćinstvima može promatrati kao jedna vrsta izjednačavanja poreske pravde.

Rad na crno u privatnim domaćinstvima prema ispitivaju javnog mnjenja čini od 15 do 20 posto ukupnog broja zaposlenih na crno. U usporedbi s brojem radnika na crno u građevinskog branši je to vrlo mali udio. Teško je reći koliki su gubici u državnoj blagajni zbog rada na crno u privatnim domaćinstvima. Procijenjuje se da se ta brojka kreće između 10,92 i 28,6 milijardi eura.

Dakle, pitamo vas, da li biste vi bili spremni raditi 'na crno' van BiH? 

Odgovorite na neko od punuđenih odgovora.

Ne propustite