Ivanić: Za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH sam znao da neće biti proveden

Bosna i Hercegovina
Ivanić: Za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH sam znao da neće biti proveden
.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je danas da je od samog starta znao da referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti proveden.

- Sve je bilo predvidivo, jasno i znano od samog starta. Činjenica da se dvije godine pokušavala sakriti odluka o tome pokazuje da je to politički kukavičluk i blamaža institucija Republike Srpske, prije svega Narodne skupštine koja je postala sredstvo koju vladajuća struktura upotrebljava - rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu tokom pauze na konferenciji o Centralnoj banci BiH.

Istakao je da je čvrsto bio iza referenduma o danu RS-a jer je smatrao da se na tome trebaju braniti osnovni interesi.

- Za ovaj sam u samom startu znao da se neće održati jer poznajem ljude koji su o tome govorili. Jedno kažu, a drugo rade - naglasio je.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) prije dvije godine usvojila je prijedlog o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, a za koju je predsjednik RS-a Milorad Dodik prije nekoliko dana najavio da će biti suspendirana.

Većina u NSRS-u 2015. glasala je da podržava održavanje referenduma na području RS-a s pitanjem: ''Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokog predstavnika i međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS''.

 

(Fena)

 

 

Ne propustite