ISTRAŽILI SMO: Evo da li ste obavezni plaćati RTV taksu uz račun za struju!

Bosna i Hercegovina
ISTRAŽILI SMO: Evo da li ste obavezni plaćati RTV taksu uz račun za struju!
.

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH i Javnih servisa (BHRT i RTV Federacije BiH) potpisali su poslovni Ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju, što je izazvalo različite reakcije javnosti. 

Dok jedni podržavaju ovakav vid naplate RTV takse, sa druge strane su oni koji smatraju da je ovakva odluka protuzakonita.

Prema Zakonu o javnom RTV servisu BiH, građani su obavezni da plaćaju RTV taksu, a prema Zakonu o zaštiti potrošača BiH, račun za pružanje usluge mora se dostaviti posebno za svaku uslugu.

Kontaktirali smo Ured ombudsmana za zaštitu potrošača, koji su nam potvrdili da su u posljednje vrijeme zaprimili povećan broj  obraćanja potrošača u vezi pravne osnovanosti naplate RTV takse putem računa za električnu energiju. 

- Zakonom o javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine propisano je da domaćinstva ili pravna lica plaćaju taksu na posjedovanje tv ili radio prijemnika. Također, istim Zakonom je propisano da naplatu taksi mogu vršiti javni RTV servisi putem vlastitih službi ili taj posao povjeriti na ugovornoj osnovi drugim pravnim licima ( javna preduzeća,agencije i sl.) uz prethodnu odluku Odbora Sistema, koji donosi odluku o načinu naplate RTV takse. (Član 18 stav (1) Zakona o javnom RTV sistemu BiH).

Članom 36. Stav 2. Zakona o zaštiti potrošača u BiH (Službeni glasni BiH“BR.25/06,88/15) propisano je da se računi za pružanje usluga isporuka energije, telekomunikacione, komunalne i dr. usluge (RTV i sl.) potrošačima moraju dostaviti posebno za svaku od usluga. Prema istom Zakonu o zaštiti potrošača u BiH  pružanje usluga je u režimu ugovornog odnosa - kazali su.

Naglasili su i kako je Institucija ombudsmana preuzela aktivnosti i obratila se relevantnim tijelima, kao i Odboru Sistema  da li postoji  predmetna odluka o načinu naplate, ali nisu dobili povratnu informaciju.

- Institucija za zaštitu potrošača u BiH preduzima mjere kako bi ishodila traženo izjašnjenje od Odbora Sistema, a sve u cilju da bi se ishodovalo jedinstveno rješavanje po pitanju naplate taksi koje bi bilo provodivo u praksi - kazali su za Novi.ba iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača.

 

PODRŽAVATE LI PLAĆANJE RTV TAKSE NA OVAJ NAČIN?

Budući da su podijeljene reakcije javnosti povodom ovog pitanja, kreirali smo anketu kako bismo ispitali mišljenje građana.

 

2017-09-22

Najveći broj glasova, 9432 bilo je za opciju "podržavam, jedino tako se mogu postići bolji uslovi za rad javnog servisa".

 

 

 

 

Ne propustite