Zvizdić: Centralna banka BiH jedna od najsnažnijih institucija u zemlji

Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Centralna banka BiH jedna od najsnažnijih institucija u zemlji
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Sarajevu međunarodnoj konferenciji „20 godina stabilnosti“, kojom se obilježava godišnjica rada Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Sarajevu međunarodnoj konferenciji „20 godina stabilnosti“, kojom se obilježava godišnjica rada Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

- Centralna banka Bosne i Hercegovine je jedna od najsnažnijih institucija u zemlji, uživa visoku reputaciju i predstavlja  stub monetarne stabilnosti.

Dopustite da skrenem pažnju na naziv ove konferencije.  20 godina stabilnosti.  Upravo tako. U složenom političkom ambijentu, Centralna banka je sve ove godine uspjela da sačuva i održi stabilnost - rekao je Zvizdić u svom obraćanju. 

Podsjetio je da je Centralna banka Bosne i Hercegovine osnovana 11. augusta 1997.godine i da je na početku svoga rada imala izuzetnu podršku MMF-a, te radila na uvođenju međunarodnih standarda i na razvoju ključnih funkcija centralnog bankarstva.

U kasnijem periodu, naglašena je podrška Evropske komisije. 

- Ključni datum u istoriji odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske unije je 15. februar 2016. godine kada je Bosna i Hercegovina Vijeću Evrope podnijela zahtjev za članstvo u Uniji, čime je potvrđena jasna evropska perspektiva i opredjeljenost temeljnim vrijednostima Unije. U EU integracijskom procesu Bosne i Hercegovine, uloga Centralne banke je vrlo značajna, budući da stabilna i pouzdana centralna banka daje ključan doprinos makroekonomskoj stabilnosti, unapređuje proces ekonomske tranzicije i konvergencije ka tržišnoj ekonomiji i doprinosi cjelokupnoj boljoj pripremljenosti zemlje za članstvo u EU. Podrška monetarnoj politici valutnog odbora, kao faktoru stabilnosti u izazovnom vanjskom i domaćem okruženju je neupitna - rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.  

Dodao je da su zadaci i uloga Centralne banke usko povezani s fazom EU integracija u kojoj se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi.

- Centralna banka Bosne i Hercegovine sudjeluje u svim fazama procesa evropskih integracija BiH i doprinosi evropskom integracijskom procesu BiH u skladu sa  svojim nadležnostima - istakao je Zvizdić.  

Naglasio je značajan doprinos CBBH u davanju odgovora na Upitnik Evropske komisije.

- U skladu s BiH dinamikom izrade odgovora na Upitnik Evropske komisije, CBBH je pravovremeno,  dostavila sve  tražene odgovore. Ovih dana se radi na finalizaciji i  međuinstitucionalnom usuglašavanju odgovora BiH, sukladno  Odluci o sistemu koordinacije  te moram odati priznanje na izuzetno stručno i kvaliteno pripremljenim odgovorima Centralne banke Bosne i Hercegovine - reako je Zvizdić poželivši CBBiH da ostane najstabilnija institucija u Bosni i Hercegovini i da i dalje budete stub monetarne stabilnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ne propustite