Crnadak s ministrima Turske, Hrvatske i Srbije o regionalnoj saradnji

Svijet
Crnadak s ministrima Turske, Hrvatske i Srbije o regionalnoj saradnji
-

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak jučer je u New Yorku, gdje učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, imao dva trilateralna susreta, s ministrima inostranih poslova Republike Turske i Republike Hrvatske, te s ministrima inostranih poslova Republike Turske i Republike Srbije.

Na prvom trilateralnom susretu, s ministrima inostranih poslova Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burić i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom potvrđen je značaj jačanja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine, Turske i Hrvatske, te je konstatovano da je takav format susreta veoma koristan. Trilateralni sastanak je bio prilika da se istakne značaj regionalne saradnje, kao i podrška Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija.

Nakon toga, ministar Crnadak se sastao s ministrima inostranih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom. Crnadak je naglasio da su bilateralni odnosi između zemalja dobri i da je saradnja intenzivna, što dokazuje i dinamična razmjena službenih posjeta sa naglaskom na skoru posjetu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini, kao i zvaničnu posjetu Crnatka Republici Turskoj koja je upriličena krajem prošle godine.

Ministri su podvukli značaj koji ima regionalna saradnja, razvoj ekonomskih odnosa, kao i saradnje na bitnim pitanjima koja se tiču sve tri zemlje. Na sastanku je takođe konstatovano da je Trilateralni trgovinski komitet Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine ostvario značajne efekte, a da je jedan od rezultata trilateralne saradnje bilo upravo i otvaranje zajedničkog trgovinsko-turističkog predstavništva Bosne i Hrcegovine i Srbije i Istanbulu.

Na trilateralnim sastancima je dogovoreno da se zadrži praksa redovnih sastanaka u New Yorku, ali i da se sastanci u tom formatu jednom godišnje održavaju i u regionu. Planirano je da sljedeći trilateralni susret ministara inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske bude održan u Srbiji do kraja godine, a sljedeći trilateralni susret ministara inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Turske u februaru sljedeće godine u Mostaru.

Crnadak je u četvrtak učestvovao i na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji je domaćin bio ministar inostranih poslova Republike Bjelorusije Vladimir Makei. Crnadak je pohvalio dosadašnje predsjedavanje Republike Bjelorusije, kao i odličnu organizaciju Ministarske konferencije, širokog spektra aktivnosti i događaja, kako kulturnih manifestacija i naučno-tehničke saradnje, tako i saradnje u oblasti boljeg infrastrukturnog povezivanja i ekonomije.

Istog dana, Crnadak je imao bilateralni susret s ministrom inostranih poslova Rumunije Teodorom Meleskanuom. Tokom susreta je potvrđena snažna podrška Rumunije procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, te je dogovoren nastavak saradnje na brojnim multilateralnim forumima. Dogovoreno je takođe da će ministar inostranih poslova Rumunije uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Četvrtog dana boravka u New Yorku Crnadak će učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova Američko-jadranske povelje (A5), saopćeno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću MIPBiH.

 

(Fena)

Ne propustite