Tri dana nakon potresa u Meksiku sve manje nade u pronalazak preživjelih

Svijet
Tri dana nakon potresa u Meksiku sve manje nade u pronalazak preživjelih
-

Nade u pronalazak još preživjelih smanjuju se u Ciudad de Mexicu, tri dana nakon potresa u kojem je poginulo gotovo 300 osoba među kojima 20 djece u jednoj školi, dok su spasioci pri kraju snaga.

Vlasti su ugasile ono malo nade koja je držala zemlju u neizvjesnosti kao i medije iz čitavog svijeta. Ispod ruševina škole Enrique Rebsamen nisu pronađeni preživjeli.

"Sigurni smo da su sva djeca ili nažalost mrtva ili u bolnicama ili kod kuće", izjavio je medijima ministar mornarice Angel Sarmiento. U urušavanju te privatne školske institucije dvadesetak učenika u dobi od sedam do 13 godina kao i šest odraslih osoba poginulo je.

U Ciudad de Mexicu, metropoli s 20 miliona stanovnika, više desetaka osoba smatra se nestalima, a njihovi bližnji nadaju se da će ih se pronaći žive pod četrdesetak urušenih zgrada u glavnom gradu, po gradonačelniku Miguelu Angelu Manceri.

A vrijeme leti prije kobnih 72 sata. Nakon njih stručnjaci se slažu kako je malo izgleda da se pronađu preživjeli.

Po najnovijim podacima lokalnih i nacionalnih vlasti pobrojano je 272 mrtve osobe: 137 u Ciudad de Mexicu, 73 u državi Morelos, 43 u Puebli, 13 u državi Mexico, pet u Guerreru, jedan u Oaxaci. Među poginulima su po jedan Tajvanac, Panamka i Španjolac.

Nekoliko zemalja, među kojima Izrael, Čile i Salvador, Španija i Kolumbija najavile su slanje pojačanja za operacije potrage i spašavanja, prenosi Hina.

 

Ne propustite