Podrška Kraljevine Norveške u sklopu bilateralne odbrambene saradnje

Bosna i Hercegovina
Podrška Kraljevine Norveške u sklopu bilateralne odbrambene saradnje
.

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić sa saradnicima razgovarao je danas sa predstavnicima Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške koji borave u posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Delegaciju Kraljevine Norveške predvodila je Nina Bakkevoll, a sastanku su prisustvovali i norveška ambasadorica u BiH Guri Rusten i vojni ataše ove zemlje za BiH Tore Andersson.

Zamjenik ministra Jusić goste je upoznao o aktivnostima koje Ministarstvo odbrane BiH realizira, a vezane su za ispunjavanje potrebnih uslova za što skorije aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), ali i o bilateralnoj odbrambenoj saradnji između dvije države, te o aktivnostima vezanim za implementaciju nedavno usvojenog dokumenta “Pregled odbrane” i Planu modernizacije Oružanih snaga BiH.

Ovo je bila prilika da se naglasi izvanredna saradnja dva ministarstva i upute riječi zahvalnosti za dugogodišnju pomoć koju ova partnerska i prijateljska zemlja pruža Bosni i Hercegovini, a tiče se posebno resora odbrane.

Na sastanku su posebno istaknuti projekti “Upravljanje personalom”, “Preventiva”, te je iskazana podrška Centru za obuku za mirovne operacije – PSOTC i projektu Balkanske medicinske snage.

Također, podrška je iskazana i dolazećem ADL projektu (Projekat učenja na daljinu) za što je Ministarstvo odbrane BiH dalo saglasnost za potpisivanje Memoranduma o regionalnoj saradnji na ovom projektu čiji je voditelj Ministarstvo odbrane Kraljevine Norveške, prenosi Fena.

U nastavku sastanka, delegacije ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške razgovarale su o modalitetima i načinima buduće saradnje, implementaciji postojećih i budućih projekata, kao i o implementaciji Plana bilateralne saradnje za 2017. godinu, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.            

Ne propustite