Posljednje pripreme pred početak NATO-vježbe 'Bosna i Hercegovina 2017'

Bosna i Hercegovina
Posljednje pripreme pred početak NATO-vježbe 'Bosna i Hercegovina 2017'
.

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić danas su zajedno s izvršnim direktorom NATO-vježbe za upravljanje posljedicama kriznih situacija pod nazivom 'Bosna i Hercegovina 2017' Samirom Huseinbašićem, njegovim zamjenikom Zdenkom Tadićem i gradonačelnikom Grada Tuzle Jasminom Imamovićem obišli prostor Kampusa Univerziteta u Tuzli gdje će biti locirana Baza operacija za provođenje ove vježbe.

- Završne pripreme za Vježbu idu pravim putem i siguran sam da ćemo imati najbolju do sada održanu vježbu. Kako nam je već poznato, u vježbi će učestvovati oko 1.400 sudionika iz 34 NATO i savezničke partnerske zemlje i ovo je najveća do sada održana vježba koju je NATO organizovao. Činjenica da ćemo biti domaćini jedne takve vježbe za nas nema cijenu. Ovo je državni projekat i TK će učiniti sve da on protekne u najboljem redu, jer ovo je velika prilika za promociju Tuzle, TK i cijele BiH - rekao je tokom posjete premijer Gutić.

Ovakvim aktivnostima NATO i partnerske zemlje vježbaju mehanizme za reagovanje u situacijama katastrofe koje imaju za cilj poboljšati njihovu sposobnost efikasne saradnje u hitnim situacijama.

Vježba će također pridonijeti jačanju sposobnosti domaćina da efikasno koordinira međunarodne operacije reagovanja u slučaju katastrofe.

- Održavanje ove vježbe jedna je od posljednjih naših provjera pred pristupanje NATO-u. S druge strane ova vježba će bosanskohercegovačkim institucijama poslužiti da dodatno uvježbamo naše snage i da se bolje pripremimo za eventualne slučajeve katastrofa, ali i da se povežemo i budemo sposobni bolje koordinirati sa međunarodnim snagama - riječi su ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića.

Gradonačelnik Imamović istaknuo je da su jedini put za BiH euroatlantske integracije, prenosi Fena.

- Na tom putu najvažniji cilj je ulazak u NATO pakt. Ulazak u NATO pakt znači sigurnost, a sigurnost je cilj naše zajedničke budućnosti. Zato smo, evo dobili priliku ovdje i Tuzlanski kanton i grad Tuzla da pokažemo da možemo biti domaćini jedne ovako značajne velike i važne vježbe NATO pakta - kazao je.

Nakon pojete Bazi operacija Vježbe, premijer Gutić, ministar Topčagić i komesar Šljivić posjetili su Jedinicu za specijalnu podršku MUP-a TK.

- Jedinica za specijalnu podršku i uopšte svi službenici policije su u potpunosti spremni i osposobljeni da pruže sigurno okruženje za odvijanje vježbe, te ličnu i imovinsku sigurnost građana i svih učesnika NATO vježbe. Također, danas smo prezentirali i dio naše opreme i sposobnosti da u svakom momentu pomognemo našim građanima - rekao je komandir Jedinice Elvir Mahmutović.

Izbor kombinovanog scenarija poplave i zemljotresa povezan je s tipom geoloških i ekoloških izazova s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Nažalost, u prošlosti smo se već suočavali sa prirodnim katastrofama. Poplave i klizišta uništili su velike dijelove Bosne i Hercegovine 2014. godine. Više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija pružilo je podršku u tim kriznim trenucima, saopćeno je iz Pres-službe TK-a.

Ovo je sedamdeseta terenska vježba koju je proveo Euro-atlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe (EADRCC) od 2000. godine, a prvi put da je domaćin vježbe Bosna i Hercegovina.

Vježba „Bosna i Hercegovina 2017" održat će se od 25. do 29. septembra, u i oko grada Tuzle.

Za 25. septembar planirana je svečana ceremonija otvorenja Vježbe, a glavna terenska vježba će biti održana 27. i 28. septembra.

Ne propustite