MAMA JE PODIJELILA SVOJE ISKUSTVO: 'Trik za dojenje koji mi je promijenio život'

Mame i bebe
MAMA JE PODIJELILA SVOJE ISKUSTVO: 'Trik za dojenje koji mi je promijenio život'
.

Nakon što je prošla kroz sve uspone i padove s dojenjem svoje troje mališana, mama Gretchen Bossio na svom blogu je podijelila svoju priču o dojenju i objasnila koji joj položaj za dojenje promijenio život:

Uvijek sam se nadala kako ću dojiti svoju djecu. Zamišljala sam to kao jedno čarobno iskustvo, prekrasan i jednostavan način s kojim ću se povezati s bebom i hraniti je. Tijekom trudnoće puno sam čitala o dojenju, zamišljala sam kako ću ljuljati i maziti svoju bebu, a ona će onda zaspati u mom naručju dok ću je dojiti.

Ali, onda sam tek zapravo postala mama i ubrzo naučila da dojenje nije tako jednostavno kao što sam ja to zamišljala. U tim prvim danima, bila sam često 'natopljena' mlijekom s bebom koja se mučila kako bi zahvatila moju nabreknutu bradavicu. Bilo je to poprilično zahtjevno putovanje puno uspona i padova koje smo zajedno, ipak, uspješno prošle. No, sada, nakon sveukupno 50 mjeseci dojenja svoje troje djece, prikupila sam neke trikove koji su mi olakšali cijeli proces, piše klokanica.hr.

Znate li koja je najveća pobjeda koju sam odnijela sa svoje troje djece? Naučila sam kako dojiti u ležećem položaju. Zaboravite na zastrašujući grbavi položaj od ljuljanja i vjerujte mi, nema potrebe za osloncem ili bilo kakvim podupiranjem bebe u vašem naručju s hrpom jastuka. Dojenje u bočnom ležećem položaju je najbolja stvar koju sam ispraksirala, a ovo su brzi i jednostavni koraci kojim ćete to postići:

 

1. Preklopite ručnik na pola i položite ga na krevet. Time ćete zaštiti posteljinu od nepredvidljivog kapanja mlijeka.

 

2. Legnite u bočni položaj na krevet tako da je dojka s kojom planirate dojiti najbliže krevetu.

 

3. Podignite dojku prema gore kako bi vaša bradavica bila 2-5 cm udaljena od madraca.

 

4. Polegnite bebu u bočni položaj i privucite ju što bliže vašoj dojci. Beba će najvjerojatnije sama dohvatiti bradavicu i početi sisati.

 

5. Nježno povucite bebu bliže k sebi. Ja ju najčešće prigrlim bliže svom trbuhu pomicanjem njezine guze.

 

Kako bi mi bilo udobno i kako bi beba bila sigurna, uvijek sam držala ruku koja je bila najbliže krevetu ispruženu, a iza sebe imala jastuk kao podršku za leđa. Nikakve dekice ili jastuci oko bebe. Na taj način, kada je beba gotova, može slobodno okrenuti svoju glavicu.

Naravno, potrebno je malo vježbe, kao i kod svakog uspješnog položaja za dojenje, ali kunem se - dojenje u ležećem položaju promijenilo nam je život.

Ne propustite